– Man tror man känner någon, men egentligen har man ingen aning. Jag vet inte om jag riktigt har hunnit smälta det här än. Det är helt overkligt.

De senaste dagarna har varit minst sagt omtumlande för Peter Stoor, bosatt i den lilla byn Nykvarn utanför Södertälje i Sverige. Han är son till Elis Stoor – samma Elis Stoor från Sideby som var morfar till Tina Förström i Tenala, Raseborg som VBL skrev om i slutet på förra veckan.

Fram till i torsdags hade Peter Stoor aldrig hört talas om Tina Förström, än mindre om hennes mamma, som nu alltså visat sig vara hans okända halvsyster.

– Det var en släkting i Finland, på mammas sida, som visade Tinas efterlysning på Facebook åt mig. Jag kände ju direkt igen fotona på pappa, men förstod nog först inte riktigt vad det var fråga om, säger Peter Stoor.

– Jag blev rätt chockad och visste inte riktigt vad jag skulle tro. Det här vänder ju helt upp och ner på min bild av pappa. Men så klart är det också väldigt roligt. Det är som på film!

Efter att han fick kontakt med Tina Förström på torsdag kväll har det blivit många meddelanden fram och tillbaka över Facebook. Det är mycket som ska redas ut.

– Hon har ju mycket som hon vill veta och jag försöker svara. Men min pappa var inte den mest pratsamma och han ville inte riktigt prata om kriget. Men det är väl ganska vanligt.

Peter Stoor har också en bror och en syster. Även de blev helt tagna på säng av nyheten om sin okända halvsyster och hennes dotter.

– Syrran är helt chockad, och brorsan, han skrattar mest. Men precis som jag tycker de också att det är otroligt spännande.

Peter Stoor är född i Sverige medan hans syskon är födda i Finland. Elis Stoor flyttade aldrig tillbaka till Österbotten efter kriget, utan bosatte sig med sin fru i Pyttis, mellan Lovisa och Kotka. 1954 lämnade familjen Finland för Nykvarn.

– Det var hans bror som först hade flyttat hit och som sade att det finns jobb här. I Finland gick det inte att få jobb. De bodde kvar här i Nykvarn hela livet. Själv flyttade jag tillbaks för tio år sedan då mamma dog och bor nu i mitt barndomshem.

– Men vi har också kvar mammas barndomshem i Pyttis som vi syskon delar på. Vi brukar åka över varje sommar. Och nu har vi ju fått en anledning att kanske åka väster om Helsingfors också, säger Peter Stoor och skrattar.

Han vill absolut träffa sin nyfunna halvsyster och hennes dotter. Men när det blir av har de ännu inte bestämt. Det är ännu mycket nytt att smälta för alla inblandade parter.

– Vi skyndar långsamt, det får helt enkelt ta den tid det tar, säger Tina Förström.

Hon säger att det varit roligt att bekanta sig närmare med Peter Stoor. Och hennes mamma har äntligen fått svar på det hon undrat över i hela sitt liv.

– Hon är så glad. Det är som om en sten har fallit från bröstet. Hon har ringt runt till alla sina vänner och frågar varje dag om jag haft kontakt med Peter, säger Tina Förström.

– Hon var lite orolig först hur de skulle ta allt det här. Hon hade kanske tänkt lite mer på konsekvenserna än vad jag hade gjort när jag postade inlägget på Facebook.