Allan Finholm, som med goda skäl kallats Svensk-Finlands Rokka, är för allmänheten främst känd som Harry Järvs vapenbroder och patrullkamrat och för sin enastående enmansinsats vid Tienhaarastranden där han praktiskt taget ensam förintade två fulla plutoner, 60–70 fiender som landstigit i avsikt att etablera ett brohuvud och möjliggöra Röda arméns frammarsch mot Villmanstrand och Helsingfors. Vägskälet ligger bara på några hundra meters avstånd från den punkt där Finholm stred.

Finholm deltog som sakkunnig och rådgivare för Åke Lindman och skådespelarna i "Framom främsta linjen", och för överste Matti Koskimaa i dennes stora dokumentärprojekt om de avgörande striderna 1944.

Finholm fick ingen egentlig erkänsla för sin formidabla insats vid Tienhaara. Alla hans chefer hade stupat eller sårats och även han själv sårades strax efteråt så svårt att någon rapport aldrig avgavs. Det enda beskedet som nådde regementskommendören Marttinen var att stranden var rensad. Inför försvarets flaggfest i juni 2007 tilldelades Finholm frihetskorset av 3. kl. Allan Finholm sörjs närmast av en son och en dotter med familjer.