NyhetsbildZoom
Ella Vahtiala hoppas att det finns mammor som är beredda att ställa upp för hennes projekt.  Foto: Markku Jokela

Mammalåda som vapen mot hiv

Maria Backman -
Ella Vahtiala vill förhindra att hiv sprids från mamma till barn. Hennes målgrupp finns i bergsbyn Mufindi i Tanzania. Som vapen använder hon mammalådan.

”Äidiltä toiselle” eller från mamma till mamma heter projektet som Ella Vahtiala, ung sjuksköterska från Karleby, är initiativtagare till och koordinator för. Under studietiden i Vasa hade hon som ett mål att få arbeta i en av Röda Korsets katastrofgrupper.

– Jag har hört om Afrika i hela mitt liv. Inom familjen har vi nära släktingar som arbetat i Somalia. Själv funderade jag på olika alternativ. Främst ville jag ta reda på om jag klarar av att leva och arbeta i ett afrikanskt land.

Då det blev dags för den sista kliniska praktiken innan hon tog sin examen hittade hon ett sjukhus som verkade intressant i Ilembula, en stad som ligger drygt 560 kilometer i sydväst om huvudstaden Dar es Salaam i Tanzania. Hon beslöt sig för att åka i väg. På sjukhuset arbetade man i team. Hon arbetade bland annat i ett som gav palliativ vård.

– Vi åkte omkring från by till by. Det fanns många cancersjuka, speciellt i hudcancer. Och var tredje invånare var hiv-smittad.

Ella deltog också i ett hemvårdsteam. Det var i det sammanhanget hon träffade läraren Susan Vinton från USA och barnläkaren Leena Pasanen från Finland. Båda har bott och arbetat i Tanzania i över 30 år. Tillsammans med dem fick hon se och lära mycket.

– Det var då som jag kände att det är dessa människor jag vill hjälpa här, där de bor, en i taget. Men jag ville göra det på ett sätt som är hållbart. Då föddes min idé som nu utvecklats till projektet från mamma till mamma.

Mammalådan eller moderskapsförpackningen behöver hon av två orsaker: Det är också kallt i Afrika. Bergsbyn Mufindi ligger på 2000 meters höjd. Byn är fattig, saknar rinnande vatten och el och nätterna är kalla.

– Människorna bor i enkla hyddor av lera och halm, därför behövs lådan som babyns första säng, precis som i Finland.

Folkpensionsanstalten får inte distribuera mammalådorna till utlandet men det finns inget som förbjuder att de mammor som fått lådorna får ge dem vidare till välgörenhet.

Ella förstår att många undrar varför hon inte bara sänder hiv-test och mediciner till Mufindi. Men det är lättare sagt än gjort. I byn har medicinmännen fortfarande en stark ställning och anlitas att bota all slags sjukdomar, även hiv. Det görs bland annat genom att rista in olika mönster i huden med ett rakblad som är allt annat än rent.

– Därför ska mammalådan fungera som motivation för att få de blivande mammorna att vända sig till en västerländsk läkare och inte till medicinmannen. Om mammorna går med på att hiv-testa sig får de lådan och också bromsmedicin om det visar sig att det är nödvändigt.

– Det här betyder att vi kan hjälpa omedelbart men också på lång sikt.

Ella är inte ensam i sitt projekt. Hon har ett helt team bakom sig. Barnläkaren Leena Pasanen och läraren Susan Vinton finns på plats i Mufindi i Tanzania och ser till att hjälpen når målgruppen. I Jyväskylä finns Osmo Rosti, ordförande för föreningen Mufindin ystävät.

– Han sköter om allt som har med projektets ekonomi och finansiering att göra. Projektet har ett eget konto som föreningen förvaltar. Det är skönt, att jag personligen inte behöver ta hand om pengarna, säger Ella.

I projektet medverkar också Heli Varpe, studerande från Åbo som arbetat som biståndsarbetare i Tanzania, samt hennes mor, medicine doktor Pirita Varpe från Reso, specialist i allmänmedicin och gastrokirurgi. Hjälp med webbplatsen har hon fått av Tanja Björndahl.

Ella har lyckats ordna en lagerlokal där lådorna kan förvaras och packas om innan de sänds vidare. Allt innehåll i lådorna ska packas lufttätt för att få ner vikten men framför allt volymen. Lådorna ska också öppnas och plattas ihop för att inte ta så mycket plats. Det är Ahlskog Ab och Karleby svenska församling som har hjälpt till med lagerlokaler så att insamlingen kommer i gång. Nu hoppas hon att andra blir intresserade av att hjälpa till.

– Främst av allt är det mammorna som vi behöver. Utan dem har vi inget projekt. Vårt mål är att försändelsen ska vara framme i Mufindi hösten 2016.

Så här går det till

  • Projektet har kört i gång i sociala medier: Facebook, Instagram och www.aidiltatoiselle.fi, där man ber finländska mammor att donera sina mammalådor/moderskapsförpackningar de inte längre behöver.
  • Det finns en lista på hemsidan om vad som skall finnas med i lådan. Fattas något kan man komplettera. Helt och rent innehåll är en självklarhet.
  • Gärna kan mammorna sända med en hälsning eller ett foto på sig själv och sitt barn.
  • Pengar behövs för att finansiera försändelsen av lådorna samt för hiv-test och mediciner.
  • Förutom företagssponsorer, ska bidrag sökas från olika samarbetspartners som i detta fall är organisationer som stöder utvecklingssamarbete som Kepa, Unicef och EU:s utvecklingsbistånd. Kepa är en politiskt och ideologiskt obunden organisation som tjänstgör som språkrör för sina medlemsorganisationer och bevakar deras intressen.
Andra läser just nu
20.8 kl 10:00
19.8 kl 22:15
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ensamma i natten

REPORTAGE Allt fler äldre ska bo kvar hemma, även många som skulle föredra ett boende. Nattpatrullen Johanna och Tanja gör hembesök och svarar på larm för att klienterna ska känna sig trygga. Vi följde med under en natt.

Nyhetsbild
Kultur

Familjeteater med de rätta ingredienserna

RECENSION Ronja Rövardotter på Jungsborg är en snyggt förverkligad pjäs. Både äldre och yngre skådespelare imponerar.

Nyhetsbild
Resfeber

Litet land med stor ­potential

RESFEBER Allt fler upptäcker Slovenien, ett av Europas mest underskattade turistländer. På en begränsad yta ryms förbluffande mycket.

Nyhetsbild
Lokalt

Malmska rustas för miljoner

JAKOBSTAD. Under den ett år långa renoveringen på Malmska serveras alla måltider i engångskärl. Största utmaningen med bygget är att lyckas hålla sjukhuset rent.

Mest läst senaste veckan