Rätten som serveras den mångkulturella matdagen till ära är nationalrätt i Afghanistan, men också populär i bland annat Iran och Pakistan. Den kallas även ibland Kabuli Palao eller Pilau. Basen består av ris och kött, ofta kyckling eller lamm. Som smaksättning används bland annat grön färskhackad kardemumma, nejlika, kummin och hönsbuljong. Det är studerande Zabi Naziri från Jakobstads gymnasium som tillsammans med kosthållschef Lisa Kentala tagit fram rätten. Köksor från stadens skolor har samlats i Rådmans skolas kök där indiern Ashok Dutt visar hur man tillreder rätten. Dutt jobbar på restaurang, på ett daghem och håller dessutom kurser i matlagning på arbis.Kardemumman bör enligt honom vara köpt hel och grön. När man sedan hackar den vid tillredningen blir det en fin smak. Inte alls att jämföra med vanlig färdigmald kardemumma, påpekar han. Riset är också specialbeställt från en utländsk mataffär i Vasa. Rätten tillagas i ett stort kärl och när Lise-Lotte Enkvist lyfter ut maten ur ugnen fylls köket av en härlig, mustig doft. Ashok strör ut rostade morötter, hackad mandel och russin över det hela. – Rätten går att göra vegetarisk också och då kan man använda blomkål, morot och kikärter, säger han. Sedan är det bara att hugga in och provsmaka. Kommentarerna bland köksorna är positiva. Gott, intressant smak, spännande, inte så salt, är några omdömen. ÖT:s utsända kan bara hålla med, det är en mustig och värmande rätt.Men hur är det då, kommer eleverna att gilla maten? Ja, det tror Laila Salo från Rådmans kök och Eivor Käld från Jungmans och Kyrkostrands skolas kök. – Eleverna brukar ju gilla broiler och ris, så det här kan nog gå hem, funderar Salo. Men köksorna misstänker att de äldre eleverna i högstadiet och gymnasiet antagligen kommer att vara mest positiva till den exotiska rätten. Av daghemmen deltar endast Pursisalmi daghem i år. Lisa Kentala tillägger att skolorna kommer att servera endast vatten till maten på måndag för att ge en så äkta matupplevelse som möjligt. Egentligen borde kycklingen i rätten ha ben, men för att göra den barnvänligare har man valt benfri kyckling.– Det blir lite dyrare att tillreda qabili palau än vanlig finländsk mat, men inte så mycket. Det är främst riset som är dyrare, säger Kentala. Det är Ungdom mot rasism i Finland som skickat ut en förfrågan till kommunerna i Österbotten om att uppmärksamma mångkulturella matdagen. Matdagen sammanfaller med Unescos internationella dag för tolerans vilket gör dagen än mer angelägen. Förutom Jakobstad har Närpes och Petalax nappat på och ska uppmärksamma dagen på olika sätt.– Det är roligt att Jakobstad kom med så snabbt och att alla skolor där är med, säger Marion Norrgård, medieansvarig i Vasa för föreningen. Det behövs inte alla gånger stora, maffiga evenemang för att minska fördomar. Det kan fungera minst lika bra med mindre för att öka kunskap om andra kulturer och väcka intresse, påpekar hon.