Stadsfullmäktige röstade först mellan de tre kandidaterna Brandt, Stenman och Lindström. Rösterna föll Mats Brandt 6, Kristina Stenman 17 och Fredrik Lindström 19. I den andra omgången fick Stenman Brandts röster och vann valet.

– Det känns jätteroligt och spännande. Jag är jätteglad och tacksam över att stadsfullmäktiges beslut att välja mig, säger Kristina Stenman. Hon tvekar inte att säga att hon redan bestämt att hon tar emot tjänsten.

– Ja, jag kommer till Jakobstad.

Tidtabellen för tillträdandet kommer Stenman ännu att diskutera både med sin gamla och sin nya arbetsgivare, tidtabellerna ska pusslas ihop. Stenman, som är 53 år och uppvuxen i Helsingfors, har bott i Vasa sedan 1991 och jobbar som migrationsdirektör vid Arbets- och näringsministeriet. Hon är jurist till utbildningen och har tidigare varit biträdande stadsdirektör i Vasa.

Hon har också arbetat som jurist och verksamhetsledare vid Flyktingrådgivningen rf samt varit specialmedarbetare åt SFP-ministrarna Eva Biaudet och Jan-Erik Enestam. Stenman är gift och har två söner. Kristina Stenman beskriver sig som en engagerad, lättillgänglig ledare som tar ställning.