Senast på fredagen borde Yle lämna ifrån sig de så kallade Panamapappren samt bakgrundsmaterialet till Skatteförvaltningen. Men Yle kommer inte att göra som myndigheten vill. – Vi meddelar nu att vi inte lämnar över materialet. Vi kommer också att överklaga myndighetens begäran om att lämna ut materialet, säger Marit af Björkesten, direktör på svenska Yle. Det är alltså möjligt att det blir förvaltningsdomstolen eller högsta förvaltningsdomstolen som avgör frågan. Varför väljer man då att göra så här? Enligt Marit af Björkesten handlar det om principer. – Det här är en större fråga än en enskild läcka. Vi vill värna om källskyddet och yttrandefriheten.
Inget brottsligt - ännu Än så länge har det läckta materialet inte resulterat i några direkta brottsmisstankar mot finländare. Men det utesluter inte att något fall av skattesmitning faktiskt kan visa sig vara brottsligt. När skattemyndigheten nu har bett om materialet är det alltså inte som en del i en pågående förundersökning om misstänkt brott. Därmed är det alltså möjligt att myndigheten inte skulle ha någon nytta av materialet även om den fick det. Men för Yle i synnerhet och journalistiken i allmänhet skulle följderna kunna bli stora. – Det finns en risk att det kunde tolkas som ett prejudikat om vi lämnar över materialet, säger Marit af Björkesten, som påpekar att inte journalister i andra länder heller har lämnat ut Panamapappren.
Förtroendet för medierna – Vi på Yle äger inte materialet. Vi har, precis som de andra drygt hundra mediebolagen, förbundit oss vid att inte lämna det ifrån oss, säger af Björkesten och ger ett par konkreta exempel på vilka konsekvenserna kunde bli: – Vi skulle säkert stängas av från det internationella nätverket av grävande journalister. Om vi ger ifrån oss materialet skulle det på sikt äventyra finländarnas förtroende för medierna, säger Marit af Björkesten.