Lena Huldén har även skrivit en bok om insektsätande. – I något skede blir det antagligen också lika vanligt att plocka insekter som att plocka svamp, säger hon. Det talas mycket om att äta insekter men mattrenden har inte riktigt tagit fart. Den nuvarande EU-lagstiftningen tillåter inte försäljning eller odling av insekter som människomat. Insekter klassificeras som nya livsmedel och försäljningen av sådana förutsätter ett särskilt tillstånd. – Just nu är processen grymt långsam och dyr, säger Otto Palonen som är en av grundarna till bolaget Entocube. Entocube utvecklar containrar som lämpar sig för insektodling och teknik som behövs i processen. Tillståndsprocessen tar minst 0,5–2 år. I Finland ansöker man om tillståndet via livsmedelssäkerhetsverket Evira. Ekologisk föda Enligt Palonen är det bästa med insekterna att de är ekologisk föda. Exempelvis syrsor kan äta foder som är gjort på bioavfall. Entocubes syrsor äter matrester från studentrestauranger. – För att föda upp ett kilo nötkött behövs 20 kilo foder medan det för ett kilo syrsor endast behövs 1,5 kilo foder. Syrsor behöver ungefär en tusendel av den vattenmängd som nötkreatur behöver. Huldén och Palonen tror att man främst äter odlade insekter i framtiden i Finland. Av vilda insekter lämpar sig till exempel röda skogsmyror, humlor och gräshoppor som människomat.