IFK Mariehamn hade inför den sista omgången guldet i egna händer och kunde genom seger hemma mot Ilves säkra titeln. 51 sekunder tog det innan de över 4 000 hemmafansen fick jubla för första gången. Försvarsspelaren Bobbie Friberg da Cruz nådde högst på matchens första hörna och nickade snyggt in 1–0. Bara minuter senare var anfallaren Aleksei Kangaskolkka nära att nicka in tvåan. Men i stället tog Ilves, som i sin tur jagade fjärdeplatsen och därmed spel i Europa League nästa år, sig in i matchen. Och i matchminut 24 kom också 1–1, via ett kraftfullt skott av Tuure Siira. IFK Mariehamn tryckte på och skapade chanser. Aleksei Kangaskolkka sköt i stolpen och Kristian Kojola nickade över. Till sist kom också avgörandet. I den 74:e minuten tryckte Diego Assis, som i fjol blev stor cuphjälte när han i finalen mot FC Inter gjorde två mål, bollen i nät på passning av jamaicanen Dever Orgill.
Ön andas fotboll Resultatet stod sig tiden ut och när domare Antti Munukka blåste av utbröt vilt segerfirande. För första gången är IFK Mariehamn ligamästare. – Då vi gjorde 2–1-ledningsmålet en dryg kvart före slutsignal fick jag tårar i ögonen och halsen. Jag minns inte om jag någonsin gråtit på planen, men det var en alldeles otrolig stund, sade lagkaptenen Jani Lyyski som konstaterade att han då visste att mästerskapet är Mariehamns. Lyyski beskrev matchen som ett perfekt drama: ledningsmålet, motståndarens kvittering, slutligen det avgörande segermålet. – Den här ön andas fotboll. Det här var en lysande tillställning, sade Lyyski som efter segern klädde sig i en guldfärgad cylinderhatt. Spelarna har redan tidigare under säsongen prisat lagandan som fötts i den lilla staden. Samma ord upprepades då guldet säkrats. – Lagandan är den viktigaste saken för laget. Vi lever som en familj, vi är inte bara en bunt med spelare. Vi spelar bra ihop och det här mästerskapet är väldigt välförtjänt, sade anfallaren Orgill. Chefstränaren Peter Lundberg höll med. – Alla jobbar hårt för varandra och drar oss åt samma håll. Vi har jobbat otroligt mycket i år, sade Lundberg.
Inte bara pengar Klubbdirektören Peter Mattsson var väldigt nöjd efter matchen. – Det är helt fantastiskt och en seger för fotbollen i stort. Vår framgång visar att det inte bara är pengar som styr i den här sporten. Trots att vi har betydligt mindre budget än många av våra konkurrenter är det vi som slutligen står där med bucklan i våra händer, sade IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson. Matchhjälten Diego Assis valde att tacka Gud. – Tack för allt du ger mig. Och tack till alla supportrar. Vilken inramning. Nu ska vi fira. IFK Mariehamn steg första gången till ligan 2004 och spelade sin första ligamatch hemma mot RoPS 2005. I fjol tog grönvitt, som laget kallas, sin första nationella titel i och med segern i Finlands cup. Söndagens ligatitel innebär nu att IFK står redo för sitt första Champions League-kval, som avgörs nästa sommar. I Helsingfors spelade HJK och SJK 0–0. Därmed slutar HJK tvåa, tre poäng bakom IFK, medan SJK blir trea i ligan.