När snön ligger tjock på taken ställs åttaåriga Selma inför en hemsk nyhet: hennes fattiga familj ska vräkas från sitt lilla hus. Det är upptakten till årets julkalender, som enligt manusförfattarna Per Simonsson och Stefan Roos är en "riktig julsaga". Duon gjorde 2011 års hyllade julkalender "Tjuvarnas jul", och har burit på fröet till årets berättelse i åratal. – Vi ville ge oss i kast med magi, för barn är det så centralt. De lever i sagovärlden. Som vuxen förväntar man sig upprepningar hela tiden, som till exempel när det knackar på dörren. Men för ett barn kan det mycket väl vara en häxa som står där, säger Stefan Roos.
Barnen förändrar Mitt under ett virvlande snöoväder möter Selma den gamle vetenskapsmannen Efraim von Trippelhatt, som forskat om tomten i över 40 år. Ingen tror dock på hans revolutionerande rön – förutom Selma. Hennes hopp väcks när hon får höra att tomten kan uppfylla ens inre önskan. Tillsammans ger de sig ut på en strapatsfylld luftskeppsexpedition med destination tomtens rike. – Vi närmar oss honom helt vetenskapligt, säger julkalenderveteranen Johan Ulveson. Han spelar den äregirige forskaren, som har glömt att man ska vara en vettig människa också för att ta sig till tomtens rike. Hans smala lycka är Selma, som med den åttaåriga skådespelerskan Ester Vuoris ord är "smart och omtänksam, snäll och empatisk". Även den minsta person kan få den största betydelse, är budskapet som småbarnsföräldrarna Roos och Simonsson skickar med sina tittare. – Det är grundkärnan, barnens närmast magiska förmåga att förändra sin omgivning bara genom att vara sig själva, säger Per Simonsson.
Riktig julsaga De senaste åren har jul varit ett återkommande tema för duon, som också har skrivit bokserien "Klappsnapparna". Julens inramning är tacksam, tycker de: något tar slut och något börjar, i den mörkaste av tider. Dessutom uppskattar de julens själ. – Mycket man ser på tv är så ironiskt med en kylig distans. Det ville vi inte ha ett uns av. Det ska vara hjärtligt och ett mänskligt tema som man kan relatera till, säger Per Simonsson. Berättelsen utspelas under ett slags odefinierad "de stora äventyrens tid". Det skapar också mycket av magin, anser Johan Ulveson, som dock tycker att det är kul när julkalendrar ser lite olika ut från år till år. Men för Ester Vuori är receptet tydligt: – Jag tycker att den ska ha snö och julstämning – det är ju en julkalender! Hon har heller inte helt gett upp hoppet om tomtens mysterium. – Det finns en liten glöd kvar men jag kan inte säga säkert att jag tror på tomten, säger hon.