–?Något sådant skulle inte falla mig in. Beslutet att finansiera Terrafame fattades därför att det ur skattebetalarens synvinkel var förnuftigare att fortsätta verksamheten, som nu är i goda händer, än att använda 400–500 miljoner på att köra er gruvverksamheten, skriver Sipilä i sin blogg.

–?Jag står ut med att bli nerrackad på av medierna men jag accepterar inte att de baktalar mina släktingar och mina barn på grund av min position.

Kansan Uutiset och Yle uppger att Sipiläs placeringsbolag som han för tre år sedan överlät till sina barn äger fem procent av Katera Steel. Bolagets huvudägare är kusiner och morbröder till Sipilä. Katera Steel har fått en order värd ungefär en halv miljon euro av Terrafame.

I en intervju för Yle sade Terrafames vd Joni Lukkaroinen att ordern som gick till Katera Steel konkurrensutsattes via konsultbolaget Pöyry.

"Jag kan inte kräva att släktingarna ger upp sina jobb"

Sipilä säger att han avstod från sina företagsinnehav 2013 för att skingra eventuella misstankar om olämpliga kopplingar.

–?Jag kan inte kräva att alla mina släktingar ger upp sina jobb på grund av min position, skriver Sipilä.

Terrafame fick nyligen tillstånd av regeringen att fortsätta sina finansieringsförhandlingar över årsskiftet. Det finanspolitiska ministerutskottet beslöt också att man reserverar 100 miljoner euro för tilläggskapitalisering av Terrafame Group.