Frågan har varit på tapeten sedan det framkommit att Katera Steel fått en beställning värd en halv miljon euro av det statsägda gruvbolaget Terrafame.

–?Mitt samvete är rent, sade Sipilä till FNB.

Han tillade att beställningen så vitt han vet skulle ha gjorts oberoende av om Terrafame fortsätter eller om verksamhet läggs ner.

Senare på kvällen meddelade Sipilä att han bett justitiekanslern att utreda om han varit jävig då han fattat beslut om Terrafame. Sipilä sade till FNB att hans stab var i kontakt med justitiekanslern på söndagsmorgonen.

Statsministern fick stöd av partikamraten, näringsminister Olli Rehn, som ansåg att Sipilä inte var jävig då han och resten av regeringen fattade beslutet om ett nytt statsstöd på hundra miljoner euro till Terrafame som driver Talvivaaragruvan.

–?Min uppfattning är att det absolut inte fanns något problem med jäv. Jag är ansvarig minister och jag känner rätt så noga till Terrafames läge. Jag är övertygad om att statsministern inte kände till att Katera Steel skulle få en affärsuppgörelse eller ett entreprenadavtal, sade Rehn till Yles program Morgonettan på lördagen.

"Kan inte ge näringsförbud till släkten"

Frågan om jäv dök upp då tidningen Kansan Uutiset rapporterade att Sipiläs släktingar och barn har andelar i bolaget som fått en order på omkring en halv miljon euro från Terrafame.

–?Inte kan man ge näringsförbud till statsministerns släktingar bara för att han är statsminister, säger Rehn.

Enligt Rehn skulle beställningen från Katera Steel ha gjorts även om man beslutat att lägga ned gruvan. Det handlade om utrustning för att transportera malm.

–?Jag kontrollerade saken med Terrafame då debatten om det här började. Utrustningen hade beställts även i det fallet att ett beslut om att stänga gruvan skulle ha fattats.

Regeringens beslut om att ge stöd till Terrafame står på hållbar grund, säger Rehn.

Beslutet kom till allmän kännedom för ett par veckor sedan då Sipilä under ett besök i gruvan meddelade att en avveckling av gruvan inte längre är ett alternativ.

Enligt Rehn fungerar gruvverksamheten nu bättre än förr och verksamheten har också en viss medvind i och med att priset på nickel och zink stigit. Samtidigt har också intresset för gruvan ökat bland industriella placerare även om några konkreta löften ännu inte getts.

–?Jag är ganska så säker på att vi når vårt mål även här. Jag räknar med säkra besked inom en nära framtid.

Rehn tror att gruvan kan bli lönsam om ett drygt år.