Enligt tidningens uppgifter beslutade Yles ledning lägga programmen om Sipilä på hyllan efter att Sipilä hade skickat ett tiotal meddelanden till en Yleredaktör på fredagskvällen. Statsministern hade enligt tidningen skrivit att han inte litar på Yle överhuvudtaget.

I de meddelanden som Sipilä skickade till Yle fanns också respons som statsministern hade fått av upprörda medborgare.

Yle publicerade i fredags en nyhet om att bolaget Kateras Steel som ägs av Sipiläs släktingar. I ett av de tilläggsprogram som lades på hyllan hade Yle intervjuat två jurister om huruvida Sipilä på grund av Katera var jävig då han var med och beslutade om en tilläggsfinansiering på hundra miljoner euro till Terrafame.

Suomen Kuvalehti skriver också att Yles ledning begränsade möjligheten till nya program i ämnet. Enligt tidningen fick programledaren Ruben Stiller i programmet Pressiklubi en skriftlig varning i tisdags för att han hade förberett fredagens sändning "i strid med den journalistiska linje som ledningen för nyhets- och aktualitetsverksamheten hade slagit fast". I varningen hotades Stiller med uppsägning om han inte följer ledningens linje.

Inom Yle har man enligt Suomen Kuvalehti samlat in namn på en skrivelse där journalisterna uttrycker sin oro över Yles journalistiska lednings linje i anslutning till misstankarna om att Sipilä var jävig.