Jääskeläinen säger till FNB att Yle har fattat besluten om bevakningen av Sipilä och Terrafame helt självständigt som en del av den normala nyhetsprioriteringen.

Jääskeläinen kommenterar frågan från en utlandsresa. Suomen Kuvalehti skrev i morse att Sipilä har påverkat Yles redaktionella beslut och försökt tysta ner Yle i Terrafamefrågan.

– Vi har fattat alla journalistiska beslut. Sipilä har kritiserat Yle i offentligheten och också direkt till vår redaktion, vilket i sig är tillåtet och normalt, säger Jääskeläinen.

– Alla finländare vet att Yle inte tystnade om detta på fredagskvällen utan fortsatte att behandla saken på lördag, söndag, måndag och kommer att göra det också i fortsättningen om det finns orsak till det, säger han.

Jääskeläinen tillägger att Yle har behandlat frågan i betydligt större utsträckning än andra medier.

Jääskeläinen berättar att Yle på fredagskvällen arbetade på en webbartikel som byggde på intervjuer med experter. Den tog upp frågan om Sipilä var jävig eller inte. Jääskeläinen säger att experterna hade mycket lite information att bygga sina åsikter på och då artikeln var halvfärdig beslutade man låta den bli liggande över veckoslutet.

På måndagen konstaterade redaktionsledningen att det är dags att gå över till andra ämnen och sätta nyhetsbevakningen kring Sipilä inom rätta ramar och vänta på justitieombudsmannens beslut. Både justitieombudsmannen och justitiekanslern har fått många klagomål om Sipiläs eventuella jäv i Terrafamefrågan. Ärendet behandlas av justitieombudsmannen som bäst.

Jääskeläinen säger att Sipilä har tagit ställning till Yles verksamhet i hårda ordalag.

– Jo, han var uppenbart förargad då han meddelade att hans förtroende för Yle är lika med noll. Men han ansåg också att hans intryck är att känslan är ömsesidig, konstaterar Jääskeläinen.

Jääskeläinen har i dag skickat ett långt e-postmeddelande till Yles redaktion. Där berättar han hur allt har gått till och belyser situationen ur Yles synvinkel.