Det pyr kring statsminister Juha Sipilä (C) och påståendena om hans påtryckningar riktade mot Yle förra veckan. På fackavdelningens ledningsmöte på onsdagsmorgonen beslöt fackavdelningen att visa sitt stöd för yttrandefriheten, Yles anställda och pressens och mediernas frihet.

Till medborgarnas rättigheter hör rätten att få kännedom om politiska beslutsfattares kopplingar och de fria mediernas roll att lyfta fram fakta. Denna rättighet får inte begränsas, uppger fackavdelningen i ett pressmeddelande.

Fackledningen säger vidare att politiker som i lugn och ro kan gynna sina egna intressen leder till stora problem i samhället. Till Kauppalehti understryker fackavdelningens viceordförande Joonas Tuomivaara att det endast är fråga om hot om strejk. Något slutligt beslut har ännu inte fattats.

Tuomivaara säger till Kauppalehti att bland annat Metallförbundet och Livmedelsarbetareförbundet har varit i kontakt med honom. Enligt Tuomivaara har fackavdelningen ungefär 1.100 medlemmar. Nästan samtliga arbetar i bolagets centrallager.