Redan för ett tag sen fick Pensalabördiga kocken Mattias Åhman, 24, veta att han blivit uttagen till semifinalen av Årets kock 2017, men han har inte fått berätta något. Förrän nu. På onsdagen blev det klart vilka de 16 semifinalisterna är som tävlar om en finalplats i den prestigefyllda tävlingen.

Åhman är redan taggad inför tävlingen som hålls den 20–21 januari i samband med resemässan i Helsingfors.

– Det ska bli jättekul – det här är ju en av de största tävlingarna i matlagning. Jag ska redan börja träna!

Åhman säger att han tycker om att tävla, han har tidigare varit med i Årets unga kock.

Till vardags jobbar Åhman som kock på den enstjärniga Michelinkrogen Bhoga i Göteborg, där han bott de senaste två och ett halvt åren. Han har också jobbat på restaurangen SK Mat & Människor i Göteborg och innan dess hos Michael Björklund i Smakbyn på Åland.

Till Årets kock ansökte han med en rätt med gös. I och med Finlands 100-årsjubileum var uppdraget att göra en modern, varm rätt med finländska råvaror. I semifinalen ska de tävlande tillaga sin rätt för 16 personer på två timmar.

– Jag visste att jag ville göra något med fisk eftersom det är enklare att göra en unik tävlingsrätt med fisk. Plus att det är väldigt gott, såklart. Fisk är ju också god även om den hinner bli lite ljummen, till skillnad från en kall köttbit.

– Gösryggbiten kommer jag att baka i en smöremultion på låg temperatur. Vad gäller råvaror är det ju inte så många i säsong i Finland i januari, men jag valde familjära smaker som kål, lök och persilja. Det vill säga ganska få råvaror som jag i stället jobbar mycket med. Jag hoppas domarna ska tycka att rätten känns genomtänkt med enkla men höga smaker.

Vad tror du kan göra att just din rätt går till final?

– Jag tror min rätt kan gå vidare i och med att jag valt fisk – vi är bara tre som gjort det. Sedan har jag också ett annat tänk än de andra då jag jobbar i Sverige.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?

– Förväntningarna är att det blir rolig och lärorik upplevelse där jag får träffa nytt branschfolk – och att jag går till final.

Åtta personer går vidare till finalen i Årets kock som hålls i april.