Brev 1, till Sipilä kl 12:19 på fredag:

Journalisten ber om kommentarer på två frågor.

Brev 2, från Sipilä kl 15:09:

Jag hann inte kommentera och nu är artikeln redan publicerad. Till god journalistik hör att den anklagade har en möjlighet att ge sin egen syn. Det här är oförklarligt gjort av Yle och extremt långsökt. Skadan är redan skedd. Ni får skälla på mig så mycket ni vill (och det gör ni ju), men håll mina barn och mina avlägsna släktingar utanför det här fula spelet. Det här meddelandet får inte användas i offentligheten.

Brev 3, till Sipilä kl 15:16:

Journalisten säger att Sipilä fortfarande får kommentera.

Brev 4, från Sipilä kl 16:21:

Ni gjorde artikeln innan jag hann svara. Jag skulle helt klart ha svarat - ni gav mig bara ingen möjlighet. Det är oacceptabelt att vänta sig att jag i detta uppdrag ska svara så snabbt, jag har lyckligtvis annat att göra än att bevaka min e-post. Det här vet du även själv, du ville inte ens ha något svar, artikelns budskap hade du bestämt redan på förhand.


Det är inte längre klokt av mig att kommentera eftersom skadan redan är skedd. Mina barn och avlägsna släktingar har dragits med i en luddigt formulerad och ledande nyhetsartikel där det inte finns en uns av sanning över huvudtaget. Det är helt otroligt att ni ens kan tänka er att jag skulle göra sådana här arrangemang för mina släktingars skull. Jag har inte ens tänkt tanken och jag vet inget om Kateras kunder. Min tid har inte räckt till för att umgås med släktingarna även om jag gärna skulle vilja veta hur de har det. Det här är mycket tråkigt för mina barn och de avlägsna släktingarna.

Brev 5, till Sipilä kl 16:29:

Journalisten upprepar att Sipilä fortfarande får kommentera.

Brev 6, från Sipilä kl 16:42:

Som jag sagt, skadan är redan skedd. Jag skickar nu vidare brev som jag fått från befolkningen. De flesta är rubricerade med; Morbröder, kusiner och Terrafame. h. Juha Sipilä

Journalisten Salla Vuorikoski publicerade hela mejl-konversationen i ett inlägg på Facebook.