Världscuptävlingarna i Norge i helgen är de första på norsk mark sedan sportens starkast lysande stjärnor – Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug – båda åkt fast för dopning.

Johnsrud Sundby har redan avtjänat sitt två månader långa straff för otillåten mängd astmamedicin. Men debatten lever i allra högsta grad vidare sedan det framkommit att Norge inte bara ger medicinen till åkare som lider av astma, utan även till friska åkare och även till juniorer.

För Johaug lär straffet, för att ha åkt fast för den anabola steroiden clostebol, bli längre. Förslaget från Antidopning Norge är 14 månader, vilket det norska skidförbundet nu ska ta ställning till.

Men har händelserna, helt skilda i sitt slag, påverkat det norska folkets intresse och förtroende för längdskidor?

Njae.

– Det var en undersökning i Aftenposten förra veckan som visade att längdskidor fortsatt är den mest populära idrotten, säger Egil Saether, journalist på den norska nyhetsbyrån NTB.

I en tidigare undersökning som norska TV2 tog del av, som är gjord efter Johaugs positiva dopningsresultat, är Johaug den populäraste idrottaren i Norge – före Petter Northug och Ole Einar Bjørndalen.

Zoom

Therese Johaug är avstängd efter att ha testat positivt för anabola steroider. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen



Egil Saether upplever inte att förtroendet har skadats nämnvärt:

– Jag har ju inte någon undersökning på det, men min uppfattning är att befolkningen är delad – de som gillar skidor litar på åkarna, och de som inte gillar skidor har alltid varit misstänksamma. Jag tror inte att tilliten har ökat, men inte heller minskat anmärkningsvärt. Det verkar som att ganska många tror på deras förklaringar om att de inte dopat sig med vilja.

I Lillehammer är snön på plats. Det är vindstilla och solen skiner mellan korta snöfall. Till helgens världscuptävlingar väntas storpublik och skidfest, precis som vanligt.

– Vi förväntar oss samma antal som tidigare, det innebär omkring 20?000 personer, säger Stein B Olsen som är evenemangsansvarig.

– När det gäller dopningsfallen tror jag inte att det kommer att påverka om publiken kommer eller inte. Om det skulle komma mindre publik tror jag det beror på att vi har fantastiska skidförhållanden – och att folk väljer att åka själva i stället för att titta på.