Strax efter klockan 7 på fredag morgon är parkeringen utanför den nya XXL-butiken i Stenhaga fullsmockad med bilar. Då har den hunnit vara öppen i en dryg timme. Och redan vid öppningen klockan 6 var det fullt med folk på gården, berättar varuhuschefen Tiina Lindström.

– 13 personer har sovit i ett tält med kamin som vi hade här utanför. De första kom redan klockan 16 på torsdagen. Vi har bjudit på korv, kaffe och smörgåsar. Det har varit en riktigt lyckad öppning. Jag har själv försökt vara på golvet och prata med kunderna så mycket som möjligt, men det är också mycket småsaker att fixa i kulisserna.

Framöver kommer drygt 60 personer att jobba i affären, men i dag har man kallat in förstärkning från kedjans övriga butiker på olika håll i landet. 120 försäljare finns utspridda på olika håll i affären.

Zoom

Varuhuschefen Tiina Lindström säger att öppningen gått bra. Foto: Christine Smedberg


Det som Tiina Lindström är extra stolt över är att XXL-butiken i Vasa, som är den elfte i Finland, är den första tvåspråkiga i hela kedjan.

– Vi är den enda butiken som skyltar på två språk och så gott som alla i personalen kan både finska och svenska. Det var inte helt lätt att förklara för ledningen i Norge eftersom ingen annan tidigare haft samma behov. Men de förstod nog genast när jag förklarade hur viktigt det är med båda språken här i Vasa.

– I dag på öppningsdagen är vi förstås fler finskspråkiga eftersom många av de som är här extra har kommit hit från Tammerfors och Lahtis. Men det var också en av dem som kom och sa åt mig att "NU förstår jag vad du menar" – de fyra första han betjänat hade pratat svenska, den femte engelska och först den sjätte finska.

Bland personalen inne i varuhuset hittar vi ett bekant ansikte. Jonathan Åstrand, som avslutade sin sprinterkarriär efter den här säsongen, jobbar nu på skoavdelningen på XXL. Han har varit på plats sedan kvart i fem på morgonen.

– Hittills har allt gått bra. Det har varit en jämn ström av folk, så det är bra för annars skulle man ju inte hinna betjäna folk.

– Men man märker att de flesta nog är ute efter sådant som de sett i reklamen på förhand.

Zoom

Jonathan Åstrand säljer löpskor. Foto: Christine Smedberg


Zoom

Helinä Joensuu har bland annat hittat ett par träningsskor åt sig själv. Foto: Christine Smedberg


En som kollat in erbjudandena på förhand är Vasabon Helinä Joensuu. Hon visar upp vad som hittills hittat ner i köpkorgen:

– Träningsskor åt mig själv, handskar åt maken och mössor och halsdukar åt barnbarnen. Här finns verkligen något för alla.

– Första intrycket av affären är bra, jag har fått bra betjäning. Det tog en stund att orientera sig rätt först, jag fick gå runt några varv för att hitta var allt fanns. Men jag har tidigare besökt XXL i Helsingfors och tycker om konceptet.

Zoom

Christian Grannas passade på att titta in i den nya butiken på vägen till jobbet. Foto: Christine Smedberg


Lite längre in står Christian Grannas, också han Vasabo, och tittar på ryggsäckar.

– Jag är på väg till jobbet och tänkte att jag svänger in via om det inte är kö. Jag är ute efter en Stiga-kälke åt sonen.

Grannas säger att det första helhetsintrycket av affären är bra.

– Det är en stor affär med stort sortiment. Och ett bra komplement till utbudet i Stenhaga. Jag bor själv ett stenkast härifrån och har saknat att ha en sportaffär på gångavstånd sedan My Sports stängde.

Zoom

Foto: Christine Smedberg