Imatras stadsdirektör Pertti Lintunen bekräftar för FNB att fullmäktiges nuvarande ordförande Tiina Wilén-Jäppinen (SDP) är ett av dödsoffren.

Offren var på platsen tillsammans.

Polisen uppger att gärningsmannen helt klart har avsett att döda. Polisen känner inte till motivet och har fortfarande uppfattningen att offren valdes slumpmässigt.

Enligt polisen hade den misstänkte inte alkohol i blodet.

Vapnet var ett lagligt jaktgevär som inte tillhörde den misstänkta gärningsmannen. Enligt polisens uppskattning avlossades fyra eller fem skott.

Den misstänkte ska förhöras i dag.


Ögonvittne: Satte sig i bilen och väntade

Den misstänkte gärningsmannen körde fram till restaurangen med bil, steg ur, sköt och satte sig sedan i bilen igen för att invänta polisen. Det berättar ett ögonvittne som befann sig på restaurang Vuoksenlahti när de tre kvinnorna sköts ihjäl utanför.

Ögonvittnets beskrivning stämmer överens med polisens uppfattning om händelseförloppet i natt.

Ögonvittnet berättar att han gått fram till fönstret och sett två kroppar intill varandra till höger om ingången och en tredje kropp som låg litet till vänster om de andra. Han misstänker att det tredje offret kanske hade försökt fly.

Ögonvittnet säger att han känner till den misstänkte mannen. Han hörde två skott, men musiken spelades på hög volym i restaurangen. Andra ögonvittnen har berättat att de hört tre eller fyra skott.

Situationen inne i restaurangen var lugn, och de som var där förstod inte genast vad som hade hänt. Polisen gav ordningsvakterna order om att inte släppa ut någon, berättar mannen.

– Sedan förstod folk vad som hade hänt.


Tre mord

Offren har identifierats preliminärt och de anhöriga har fått dödsbudet, uppger polisen på Twitter.

Inga andra offer har kommit in till Södra Karelens centralsjukhus, uppger man vid sjukvårdsdistriktet.

Den 23-åriga man som gripits misstänks i det här skedet för tre mord, eftersom gärningarna krävde planmässighet, uppger polisen.

– Den missänkta har inte hamnat i centrum med ett vapen av gevärsmodell av en slump. Någon form av planmässighet har det varit när han åker dit och genomför sådana här handlingar, säger kriminalkommissarie Saku Tielinen.

Polisen uppger att mannen har bland annat tidigare våldsbrott i sin bakgrund. 


Motivet okänt

Polisen har inga uppgifter om något motiv och den misstänkta har ännu inte förhörts, men enligt polisen ser det i det här skedet ut som om han valt sina offer slumpmässigt. Han verkar också ha handlat ensam, uppger polisen. Man utreder ändå om han har haft någon medhjälpare eller om någon har känt till hans avsikter.

Polisen uppger att offren sköts i huvudet och kroppen. Polisen fick larmet vid midnatt och en patrull hittade offren döda utanför restaurang Vuoksenvahti. Personer som befann sig utanför restaurangen hade pekat på den misstänkte. Han gjorde inget motstånd vid gripandet.

Händelseförloppet har enligt polisen i stora drag gått till så att den misstänkte körde fram till restaurang Vuoksenvahti i Imatra centrum i sin egen bil, väntade där en stund, kom ut ur bilen, sköt de tre kvinnorna och sedan väntade i bilen tills polisen kom.

– I förundersökningen utreds hur lång tid före skottlossningen han har kommit till platsen. Vi har också hört sådant som att han skulle ha kört dit tidigare på kvällen. Men det kan vi inte säga någonting säkert om, säger Tielinen.


Stor polisoperation

Skottlossningen ägde rum vid midnatt. Etelä-Saimaa skriver att polisen var snabbt på plats med flera enheter.

Tidningen Uutisvuoksi skriver att området framför restaurangen Vuoksenvahti stängdes av efter skottdramat och att en stor polisinsats pågick på gågatan. Restaurangen och en bar i närheten stängdes efter dådet. Övriga restauranger i närheten höll fortfarande öppet.

En person som arbetar på baren intill Vuoksenvahti berättar för FNB att baren stängdes både på grund av hur människor kände sig och av respekt för offren.

Strax före fyra i morse var området framför Vuoksenvahti avspärrat med polisbilar så att man inte kunde se brottsplatsen från gågatan, uppgav FNB:s fotograf på platsen. Han berättar att polisens fotografer arbetade inne på det avspärrade området.