Området utanför restaurang Vuoksenvahti i Imatra såg dystert ut på söndagskvällen. Folk promenerade förbi, en del stannade kvar ett tag.

Ordföranden för stadsfullmäktige i Imatra Tiina Wilén-Jäppinen (SDP) och två journalister sköts ihjäl under natten mellan lördagen och söndagen utanför restaurangen. Vid femtiden på söndagseftermiddagen hade ett hundratal ljus tänts utanför restaurangen.

Ortsbon Anne hade kommit till händelseplatsen för att tända ett ljus.

– Det kunde ha varit vem som helst av oss, säger Anne till FNB.

Även om hon inte personligen kände offren är hon djupt chockad och känner sorg för de anhöriga.

Polisen misstänker att en 23-årig man från Imatra sköt de tre kvinnorna kring midnatt. Enligt polisen valdes offren slumpmässigt. Mannen misstänks för tre mord.

– Vid det här skedet av utredningen har vi inte stött på något som tyder på politiska eller extremistiska motiv och det verkar som om gärningsmannen och offren inte kände varandra, sade utredningsledaren, kriminalkommissarie Saku Tielinen på polisen i sydöstra Finland på söndagen.

Restaurangkväll avslutade med skott

Enligt lokaltidningen Uutisvuoksi hade de två journalisterna, som jobbade på Uutisvuoksis och Etelä-Saimaas gemensamma redaktion, varit på teater i Helsingfors. Efter att de återvänt till Imatra vid elvatiden hade de träffat Wilén-Jäppinen.

Enligt tidningen hade kvinnorna tillsammans gått till restaurang Vuoksenvahti.

Polisen misstänker att den misstänkta gärningsmannen anlände till platsen med sin egen bil, tog brottsvapnet från bagageluckan och sköt kvinnorna i huvudet och buken. Han avfyrade fyra till fem skott med ett jaktvapen.

Polisen fick larm om en beväpnad man vid midnatt. En polispatrull som befann sig i närheten anlände inom kort till händelseplatsen men då hade offren redan blivit skjutna.

Gärningsmannen stannade kvar och väntade på polisen.

– Den misstänkta gjorde inget motstånd och försökte inte fly då han greps, sade Tielinen.

Vapnet hittades i bagageluckan.

Senare önskade mannen att hans närstående inte underrättas om händelserna.

Lagligt jaktgevär

Enligt polisen var brottsvapnet ett lagligt jaktgevär.

– Den misstänkta äger inte själv vapnet. Polisen har en uppfattning om hur den misstänkta gärningsmannen fått tag på det, sade Tielinen på en presskonferens.

Enligt polisen visade ett utandningsprov att den misstänkte inte hade alkohol i blodet. Polisen väntar på resultaten från övriga drogtester. Polisen hade inga teorier om motivet på söndagen.