Efter en omfattande utbyggnad kommer Nedre Otta vattenkraftverk att ha en årsproduktion på 315 GWh.

Nedre Otta ligger i södra Norge i kommunerna Sel och Vågå och är ett av de största vattenkraftsprojekten som för tillfället pågår i Norden.

Kraftverket kommer att generera totalt 100 MVA effekt med två generatorer, och årsproduktionen beräknas bli 315 GWh. Produktionen motsvarar elbehovet för cirka 15 000 hushåll och investeringen går på 1,2 miljarder NOK (ca 130 miljoner EUR).

Eidsiva Vannkraft är en av de största producenterna av vattenkraft i Norge, med 20 egna och 25 samägda vattenkraftverk. Dessutom har bolaget planer på att bygga ut kraftproduktionen med totalt 1,0 TWh under de kommande åren.

VEO:s leverans består av elektrifiering, kontrollsystem, skyddssystem samt automation. Allt levereras färdigt installerat, testat och idriftsatt.

– Det är inte varje år man får vara med i så här stora projekt inom vattenkraft. Vi ser fram emot att få inleda projektet, speciellt som det handlar om att bygga ett helt nytt vattenkraftverk. De flesta av våra pågående projekt handlar om att modernisera befintliga kraftverk, säger Viktor Forss, VD för VEO i Norge.

Enligt Forss kommer projektet för VEO:s del att ha en sysselsättande effekt på tiotals årsverken fram till år 2020. VEO är marknadsledare på modernisering av vattenkraftverk i Finland, och bolaget har också ett starkt fotfäste på den norska marknaden.

– Vi har väldigt bra erfarenhet av de projekt som VEO levererat åt oss tidigare. Vi förväntar oss ett bra samarbete med VEO också i det här projektet, som är väldigt viktigt för oss, säger projektledare Pål Røssum från Eidsiva Vannkraft.

Av alla aktuella vattenkraftsprojekt i Norge är Nedre Otta det projekt som kommer att bidra mest till att Norge uppnår 2020-målen om minskade koldioxidutsläpp. Projektet ska vara klart år 2020.

I Vasa ser Kim Råholm, affärsenhetens direktör för vattenkraft på VEO ljust på framtiden. De har redan börjat med att planera projektet.

– Det här är en jättestor affär för oss som firma och för vår avdelning och det tryggar arbete fler år framöver. Det här betyder också att det blir mera sysselsättning för våra underleverantörer i framtiden. Projekt i den här storleksklassen sker inte ofta i Norden, säger Råholm.