Arbetsutskottet för landskapsreformen i Mellersta Österbotten konstaterade den 25 november att det kan finnas lagstiftningsmässiga problem med Kronobymodellen.

Utskottet ser det inte som ändamålsenligt att producera vård i Kronoby för ett annat landskap efter reformen.

Om det i lagen om införande av förvaltningsreformen fastställs att Kronoby hör till landskapet Österbotten bör beredningen av överlåtelse av rörelse startas omgående med Österbotten, säger arbetsutskottet.

- Det här är arbetsutskottets preliminära förslag till den politiska styrgruppen, säger förändringsdirektören Ilkka Luoma som betonar att ställningstagandet inte bör tolkas som att man i Mellersta Österbotten inte vill fortsätta samarbetet med Kronoby.

Enligt Luoma finns det en risk att upphandlingslagstiftningen, tillsammans med de nya reglerna om valfrihet, gör Kronobymodellen svår att förverkliga. Men bakom arbetsutskottets förslag ligger också många andra farhågor om demokrati och styrning.

Om Kronoby är en del av Österbotten, men vården sköts av Mellersta Österbotten har Kronobys förtroendevalda svårare att styra vården.

- Köptjänster betyder extra byråkrati, vilket i sin tur innebär en extra belastning för båda landskapen, säger Luoma också.

Han betonar att vårdsamarbetet med Kronoby är viktigt och att man gärna vill fortsätta med det i Mellersta Österbotten. Men då är det klarare om Kronoby hör till landskapet Mellersta Österbotten.

Den politiska styrgruppen behandlar arbetsutskottets förslag på fredag. En av Karlebys representanter i styrgruppen, Mats Brandt (SFP), har inte hört om utskottets ställningstagande när ÖT ringer upp.

- Min första reaktion är att det är onödigt att ha alltför bråttom i det här skedet. När Kronobys vilja är klar görs de operationer som behövs, säger Brandt.

- Allt är inte i mål ännu från statligt håll.

Mats Brandt påpekar att svenskheten i Mellersta Österbotten skulle stärkas om Kronoby bytte landskap. Men han tror inte att Kronobyfullmäktige tar upp landskapsfrågan på nytt på grund av ställningstagandet från Mellersta Österbotten.

Brandt tycker också att det skulle vara naturligt att ordna vården för Kronobyborna som hittills.