– Det viktigaste är att institutionerna i det politiska systemet i Italien får till stånd så mycket stabilitet som det bara är möjligt i en situation som denna, sade Katainen i Helsingfors på måndagen.

Frågan är vad italienarna vill. Inom EU-kommissionen respekteras medborgarnas vilja, sade Katainen.

Han tillade att allmänt taget är sådana politiska situationer som ökar osäkerheten rena giftet för investeringar eller stabiliteten i ekonomin överlag.

– Ur kommissionens synvinkel är det oroande att instabiliteten i Europa redan nu är större än vi behöver och så ökar den ju ytterligare av ett sådant här valresultat. Instabiliteten ökar arbetslösheten och minskar sysselsättningen. Därför är säkert alla européer oroade.

Bankerna under lupp

Efter folkomröstningen hamnar de italienska bankerna under förstoringsglas. Flera banker har planerat att samla in kapital från den privata sektorn. Man har sett det som en risk att problemen i det italienska banksystemet förvärras och sprider sig.

– Vi har den uppfattningen att myndigheterna i Italien känner till bankernas situation mycket väl och jag antar naturligtvis att de agerar så att stabiliteten i banksektorn förstärks eller behålls, sade Katainen.