Valls ställer upp i Socialisternas primärval i slutet av januari. Presidentval hålls den 23 april. Får ingen kandidat mer än 50 procent av rösterna hålls en andra valomgång den 7 maj.

Redan innan Manuel Valls tillkännagivande spreds rykten om att han ställer upp i Socialisternas primärval för att bli partiets presidentkandidat i vårens val. På måndagskvällen satte Valls punkt för spekulationerna och meddelade samtidigt att han avgår som premiärminister, uppger Reuters.

I en intervju nyligen förklarade Valls att han är "redo". Men regerandet under den impopuläre presidenten François Hollande har kostat på i förtroende för den Spanienfödde 54-åringen. Tio procents arbetslöshet och obefintlig ekonomisk tillväxt är bara några av uppförsbackarna.
Montebourg kan utmana

Valls tuffa linje efter terrordåden i Paris och Nice, samt allmänt socialliberala hållning, har visserligen gett honom epitetet "högerns favoritsocialist". Men det är inte säkert att det är någon fördel i Socialistpartiets (PS) primärval i januari, drygt tre månader före presidentvalet.

– Valls socialliberala profil tilltalar inte den del av PS som är klassiskt socialistisk. Partiet består av flera falanger som ofta är i konflikt med varandra, konstaterar författaren och Frankrikekännaren Tomas Lindbom.

I vår ger han ut boken "Slaget om Frankrike" (Atlas förlag) om det politiska spelet inför valet.

Förre ekonomiministern Arnaud Montebourg hör till dem som meddelat att de kandiderar. Lindbom tror att denne är den ende som har chans att slå Valls.

– I regeringen drev han en vänsterorienterad linje och fick sparken av Valls. Därför talar han mer till väljare som är klassiskt socialistiska, säger Lindbom.

Emmanuel Macron, som ersatte Montebourg som ekonomiminister men sedan avgick självmant, och Vänsterpartiets (PG) grundare Jean-Luc Mélenchon hör till dem som enligt opinionsmätningar också skulle kunna utmana Valls i presidentvalet.

Men osäkerheten är extra stor eftersom prognoser på sistone ofta slagit fel. Folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap och presidentvalet i USA är två exempel.

Många väljare försöker också övertyga förra justitieministern Christiane Taubira att än en gång ställa upp som kandidat. I vänsterkretsar är hon en ikon efter att ha drivit igenom samkönade äktenskap. Över 70 000 namn har samlats in för att få henne att säga "oui".

– Visst, hon skulle kunna vara en outsider som har chans. Men hennes radikala syn på kriminalpolitik skulle kunna bli en måltavla för Fillon och Le Pens attacker, säger Tomas Lindbom.