Klockan är halv sju en onsdagskväll i december. Ute är det mörkt som i en kolsäck, rått och ruggigt. I soffan väntar varma filtar och mjuka kuddar. Vad väljer du – sjunka ned i soffan eller ge dig ut och kuta? Ut och spring! Det är alltid värt det.

Johan Renström är trail- och ultralöpare och driver Hjärnfysikbloggen på runnersworld.se. Han kör lugnare löppass under vintern, med mindre fokus på prestationen och mer på själva upplevelsen.

– Jag tycker att det är så mysigt - när jag springer i mörkret under stjärnorna i skogen får jag en magisk känsla. Jag hör mina steg och min andning, det känns som att jag springer i rymden, säger han.

Johan kompletterar den lättare löpträningen med hårdare pass på längdskidor när snön ligger. Men annars är vintern en kravlös träningsperiod för en tävlingslöpare.

När det inte finns någon press eller stress inför tävlingar tar man inte i för hårt och skadar sig. Vintern är i stället ett bra tillfälle att bygga upp styrkan inför nästa säsong, säger han.

En annan effekt av det begränsade synfältet i mörkret är känslan av att man springer jättesnabbt.

Hjärnan uppskattar hastighet genom att relatera till saker som befinner sig nära och långt bort. När man bara ser det som är nära får man en helt annan känsla.

Även om känslan är att han är väldigt snabb springer Johan Renström ofta försiktigare när det är mörkt och halt.

– Jag kortar ned steget och sänker tempot lite. Och så blir jag blir mer uppmärksam på omgivningen och tar in mer.

Minst två pass i veckan blir det under vinterhalvåret, och Johan passar gärna på när det är månsken.

Tröskeln är lite högre, och skidorna är en hård konkurrent, men jag tycker ändå mycket om att springa i snö, när allt är vitt och mjukt.

Bra dubbskor behövs om det är halt, reflexväst om man springer där man behöver synas, pannlampa om man vill se var man sätter fötterna. Ingen musik i lurarna - hörseln behövs när synen är svag. När det gäller klädseln är det lätt att ta på sig för mycket.

– Jag kör med underställ, och kanske fryser jag lite innan jag blivit varm, men mina kompisar som tycker att jag har för lite på mig får ofta ta av sig för att de blir för varma, säger Johan Renström.

Att springa i mörker kan vara en intensiv upplevelse. Vi lever i en visuell värld, och när synintrycken minimeras förstärks de andra intrycken.

Spring i mörkret

  • Tidningen Aktiv träning listar tips för dig som vill fortsätta springa ute under höst och vinter:
  • Välj en runda som passar till just ditt löparhumör. En del tycker att det är härligt med mörka, leriga eller snötäckta stigar, andra föredrar flacka och upplysta asfaltsvägar.
  • Se på det djupa snötäcket under vintern som en rolig utmaning. Prova att löpa med höga knän i djupsnön, eller gör korta ryck uppför snötäckta backar.
  • Välj en löprunda du är bekant med, om vädret plötsligt skulle slå om och bli sämre är det bra att veta vilka vägar som saltas eller sandas och vilka som brukar bli glashala.
  • Var uppmärksam på trafiken. Se dig för en extra gång om du springer över en väg.
  • Bli inte frustrerad om du löper långsammare än vanligt. Det gör nästan alla under vintern. Njut i stället av att du bygger upp formen till våren.

Reflex är viktigt

  • Välj ljusa kläder – svarta kläder är nästan omöjliga att få syn på i mörkret. Välj åtminstone kläder med till exempel neonfärgade revärer. Reflexer är ett måste. I helljus kan bilisten se en reflexväst på 400 meters avstånd och i halvljus från cirka 140 meters avstånd. Utan reflexer syns du knappt alls. Reflexväst utanpå löparjackan är det säkraste valet. Reflexer runt benen är bra eftersom billyktornas ljuskäglor träffar dig där först. Sätt gärna reflexer runt överarmarna också. Reflexer på skorna bör bara vara kompletterande, – blir skorna leriga syns inte reflexerna.