Henrik Stenson får nästan bara lovord för sin fantastiska säsong som kröntes av att han som förste manlige svensk golfare vann en majortävling. Duellen mot Phil Mickelson under British Open är redan en svensk idrottsklassiker och huvudanledningen till Stenson belönas med bragdguldet.

Stenson avslutade slutronden på Royal Troon med elva birdies och slog Tiger Woods tidigare rekord för längsta segerresultat i The Open. Han fick ett handskrivet grattisbrev från golflegendaren Jack Nicklaus och har hyllats av en hel golfvärld, inklusive motståndaren Mickelson.

Stenson var därför favorit inför bragdnämndens sammanträde och har varit folkets favorit i de flesta omröstningarna som anordnats.

Men många har en avog inställning till att golf klassas som idrott, även om grenen åter är med i OS.

Andre golfaren som får priset

Andra menar att simdrottningen Sarah Sjöström eller mountainbikesensationen Jenny Rissveds borde ha belönas för sina OS-guld. Expressens krönikör Anna Friberg förordade Sjöström.

"Sorry, Henrik Stenson. Fel person vann. Det Sarah Sjöström gjorde i Rio är större än något annat. Oavsett vad som ligger i ordet bragd", skriver hon.

För att få priset en andra gång står det i statuterna att man måste stå "i särklass". Inför 1976 gick det inte att få bragdguldet en andra gång, men då ändras regelverket. De enda som fått utmärkelsen en andra gång är Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson.

Henrik Stenson är den andre golfaren som får Svenska Dagbladets bragdmedalj. Den första var Annika Sörenstam som belönades för sin seger i US Open 1995.