För någon som har levt under hela Finlands självständighet och stridit i både vinter- och fortsättningskriget är självständigheten en viktig dag. Vanligtvis tänder Torsten och hustrun Haga, som är hans dam på balen, självständighetsljus i fönstret och bänkar sig framför teven, men i kväll bandar de sändningen från självständighetsbalen. Några valser och danssteg har de inte övat på inför balen.

– Det behövs inte, det sitter i sedan gammalt om det behövs, säger Liljeberg.

Han är gammal toppidrottare och är mer än tiofaldig finsk mästare i rodd. Hemma har han också en medalj från olympiska spelen som ordnades i Helsingfors 1952. Han ser fortfarande till att motionera regelbundet och hålla sig i god form, så en fest på slottet är ingen match trots åldern.

– Jag gör lite promenader, gymnastikrörelser och styrketräning, berättar han.

Liljeberg skickades ut i kriget för första gången som 23-åring och har levt under politiskt omvälvande tider. Trots allt han upplevt finns det saker som oroar honom också i dagens samhällsklimat.

– Mest orolig är jag över vår regering. Hur ser framtiden ut med en sådan här regering? De får ingenting gjort och kan inte besluta om någonting. Och Sannfinländarna som sätter sig mot allt och vill att svenskan ska bort från skolorna, det är fasligt, säger han.

– Jag tycker att den här regeringen borde avgå.

Bland Finlands presidenter har den första, Ståhlberg, och Svinhufvud varit de bästa vi haft, tycker han.