– Jag har inget problem med att stå i rampljuset då det handlar om diskussioner som rör politik, men är inte intresserad av att bli bedömd och värderad på basen av hur jag ser ut på en fest. En annan orsak till att jag är här med blandade känslor i dag är regeringens många hårda beslut om nedskärningar som drabbar låginkomsttagare, säger hon.

Hon skulle hellre se fler folkfester som är öppna för alla på självständighetsdagen. På många orter ordnas till exempel självständighetsfester för arbetslösa och låginkomsttagare.

– Speciellt i en tid då rasismen ökar och allt fler högerextremistiska grupper försöker ta över självständighetsbegreppet är det viktigt att lyfta fram att det här är en festdag som tillhör alla, säger hon.

Lite av folket representerar hon också genom sin klädsel på balen, hennes armband är gjort av asylsökanden inom ramarna för Refugee startup. Den svarta klänningen av märket Tauko är gjord av återvunnet tyg.

Hon tycker att det är en skam för Finland att öppet nynazistiska rörelser tillåts demonstrera under självständigheten. Trots många löften verkar inget ha hänt sedan dödsfallet på Stationsplatsen, säger hon.

– Polisen har möjligheter att hindra demonstrationer som stör den allmänna ordningen, men ändå gör man inget, säger hon.