Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanar alla parter i konflikten att hålla fast vid Minskavtalet och omedelbart införa ett eldupphör.

Stoltenberg sade att Ryssland har ett stort ansvar för att konflikten i Ukraina kan avslutas. Därför bör det internationella samfundet fortsätta att pressa på Ryssland och hålla de ekonomiska sanktionerna i kraft.

– Nato bestämmer inte om sanktionerna men jag tycker att de är ett effektivt medel, sade Stoltenberg i Bryssel på onsdagen.

Generalsekreteraren försäkrade också att Natos allierade står enade bakom Rysslandslinjen.

Stoltenberg påminde också om att en betydande del av angreppen utförs med vapen som Minskavtalet förbjuder. Endast en liten del av de tunga vapen som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE har registrerat kan spåras i dag. Dessutom begränsar de Rysslandstödda rebellerna OSSE-observatörernas möjligheter att röra sig fritt.

När det gäller Afghanistan tror Stoltenberg att utbildandet av afghanska trupper är den rätta vägen, trots att våldsamheterna i landet inte har tagit slut. Natos stödoperation Resolute Support fortsätter åtminstone ännu nästa år.

Finlands utrikesminister Timo Soini (Sannf) var sjukskriven och Finland representerades på mötet av ambassadör Piritta Asunmaa.