På onsdagen kom grundlagsutskottet med sitt utlåtande: jourreformen i sin nuvarande form tryggar inte tillräckligt den svenskspråkiga befolkningens rätt till vård på sitt eget språk i Österbotten.

– Grundlagsutskottet beslutade att vi måste se till att svenskspråkiga får social- och hälsovård på sitt modersmål svenska och att det måste garanteras i lagstiftning. Hur vi gör är ännu öppet, vi fortsätter diskutera i morgon. Då ska vi se hur vi ska förändra regeringens förslag så att det garanterar svenskspråkig vårdservice i södra Österbotten, säger Tuula Haatainen (SDP), ordförande för social- och hälsovårdsutskottet som nu ska besluta hur de språkliga rättigheterna ska tryggas.

Alternativen är 12+1-modellen där också Vasa centralsjukhus får omfattande jour eller att centralsjukhuset i Seinäjoki ser till att ha svenskkunnig personal. Veronica Rehn-Kivi (SFP) som också sitter i utskottet säger att åtminstone De gröna och Kristdemokraterna stöder den 12+1-modell som SFP från första början förespråkat.

Gav mötet några känningar om vilket alternativ utskottet kommer att välja?

– Nog fick jag en känning... Jag ifrågasatte det här och tycker som hela vår riksdagsgrupp att Vasa skulle vara det naturligaste alternativet och att sjukhusen med fulljour skulle vara tretton och inte tolv, säger Rehn-Kivi efter mötet.

Varför verkar det vara så svårt att få igenom 12+1-modellen, vilka är argumenten mot alternativet?

– Man skyller både på den förra regeringens riktlinjer och hänvisar till vad den nuvarande regeringen gjort för riktlinjer tidigare. Det väger ganska tungt också i det här beslutet. Men vi fortsätter diskutera i morgon. Vi får säkert stöd över partigränserna om det inte går som vi vill, säger hon.

Social- och hälsovårdsutskottet fortsätter behandla saker i morgon och på måndag. Regeringen hoppas att utskottet kommer med ett beslut redan på måndag, men Haatainen säger att hon är tveksam till om tiden räcker till.