Journalisten Björn Sundells analys Det yttre trycket – Omvärldsanalys för det svenska i Finland publicerades på torsdagen. Pamfletten ingår i Tankesmedjan Magmas publikationsserie.

– Det finns knutpatriotism i Svenskfinland, men jag tror inte att vi splittras. Det kommer ständigt upp hot som enar oss, säger Sundell.

Pamflettens fokus ligger på digitaliseringen, invandringen och de strukturella reformer som genomförs i Finland.

Sundell behandlar digitaliseringen med avseende på dess inverkan på det svenska språket. Han säger att språkminoriteter tenderar att använda sig av majoritetsspråket eller engelska på webben.

– Finlandssvenskar är särskilt benägna att använda andra språk.

Det här syns speciellt bland ungdomar och Sundell poängterar vikten av att föräldrar och lärare uppmuntrar dem att använda svenskspråkiga källor på webben. Han föreslår också att de finlandssvenska fonderna utvecklar en gemensam digital strategi.

– Jag ser framför mig plattformer som lyfter fram det svenska genom ett bra utbud av källor.

Som exempel på liknande plattformer nämner han evenemangssajten Evenemax och tidningssajten Skriftly.

Vasa inte enda vårdreformsfrågan

Opinionsmätningar visar att det finns en skillnad i förhållningssätt till invandrare och flyktingfrågor på finskt och på svenskt håll, där finlandssvenskarna förhåller sig mera positiva.

– Vi missar möjligheten att påverka och talar förbi varann. På finskt håll borde man komma från xenofobin och på svenskt håll förstå oron för en massiv invandring, säger Sundell.

Han tillägger att det skulle vara viktigt att fler invandrare integreras på svenska.

När det gäller vård- och landskapsreformen påpekar Sundell att Vasa centralsjukhus inte är den enda problematiska frågan ur finlandssvensk synvinkel. Han säger att långt över hälften av kommunernas inkomster övergår till staten och 200 000 kommunanställda byter arbetsgivare till landskapen.

– De nya arbetsgivarna finns inte ännu. 3 000 kommunala fastigheter värderas och hyrs ut – eller hyrs inte ut. I vilken mån betraktas svenska intressen här?

Kvalitet får kosta

Sundell ser det som viktigt att finlandssvenskar kräver kvalitet och inte nöjer sig med något bara för att det är på svenska. Låter man kvaliteten sjunka kan det ha allvarliga följder.

– Om svenska skolböcker är sämre än de finska är den svenska skolan inte lika lockande som den finska, vilket gör den mindre intressant också för tvåspråkiga.

Han anser också att man borde utveckla umgänget mellan finsk- och svenskspråkiga barn i samlokaliserade skolor och experimentera med en tvåspråkig skola.

– Rädslan på svenskt håll är stark. Det krävs ordentliga förberedelser så att båda språken syns och hörs på lektionerna och på rasterna.

Kvalitetstänkandet gäller inte bara skolan, utan Sundell skulle vilja se det omfatta såväl vården, kulturutbudet som medierna.

– Alla vi som jobbar med det svenska i Finland måste själva värna om kvaliteten även om det kostar, säger han.