Detta är den andra utmärkelsen på en månad eftersom Undervisnings- och kulturministeriet i november rankade Optima för sjunde året i rad och åttonde gången sammanlagt som Finlands bästa yrkesutbildare.

- Priset betyder ära och god pr för Optima men inget ekonomiskt tillägg som i fallet med ministeriets ranking för den resultatbaserade finansieringen, säger Optimas direktör Rabbe Ede som tillsammans
med Optimas ledningsgrupp är på plats i Bryssel för att motta utmärkelsen.

Utmärkelsen Innovative and excellent VET provider delas ut för första gången. Vinnaren har utsetts av en grupp yrkesutbildningsexperter oberoende av Europeiska kommissionen. Optima mottar priset i
dag på finaldagen under Europeiska kommissionens yrkesutbildningsvecka, European Vocational Skills  Week, i Bryssel som också ordnas för första gången. Evenemanget omfattar EU-länder,EFTA-länder och länder som kandiderar för EU-medlemskap.

- Vi vill ännu en gång poängtera att framgångarna är ett resultat av ett utmärkt samarbete med arbetslivet i regionen samt motiverade studerande och engagerade medarbetare. Stödet från våra medlemskommuner och förtroendevalda har också varit viktigt. Vi erbjuder en utbildning där studerandena får det stöd de behöver för att förvärva den yrkesskicklighet de eftersträvar. En utbildning där varje individ är viktig, säger Ede.

Yrkesutbildningsbenägenheten i regionen är hög och Optima ses som en attraktiv studieplats. År 1997 satte Optima som målsättning att bli den bästa utbildaren på andra stadiet i Finland. Det målet uppnåddes 2009, då Optima första gången rankades som landets bästa stora yrkesutbildare av Undervisnings- och kulturministeriet.

Optimas styrka är också att alla ungdomar kan erbjudas utbildning på rätt nivå, såväl de som på grund av olika funktionsnedsättningar behöver yrkesinriktad specialundervisning, som de toppstuderande som tävlar nationellt och internationellt i Skills-tävlingar. Detta leder också till färre studieavbrott.