En långtradare kom till Vasa hamn från Sydeuropa via Sverige till Finland i november 2015. Tullhunden Lexi reagerade på långtradaren och man bad därför chauffören öppna dörrarna till lastutrymmet. Det visade sig vara tomt, men Lexi markerade även inne i lastutrymmet och därför valde man att granska konstruktionen.

– Intresset Lexi visade för långtradaren var så uppenbart att vi beslöt oss för att granska fordonet. Att långtradarens lastutrymme var tomt kom som en överraskning, men eftersom Lexi även markerade inuti lastutrymmet stärktes min misstanke om att det fanns ett gömställe i konstruktionen. I ett lönnutrymme under golvskivorna hittades flera paket som visade sig innehålla sammanlagt över 100 kilogram narkotika. Till en början kändes det overkligt, men det fanns ju inget annat att göra än att tacka Lexi för den otroliga prestationen, säger Lexis förare Johan Hagström i ett pressmeddelande.

Narkotikafyndet innehöll amfetamin och kokain. Det uppskattade värdet i gatuhandeln är över 14 miljoner euro och skulle ha räckt till hundratusentals bruksdoser. Fyndet var det största i Finlands historia.

Lexi tjänstgör vid Österbottens mobila övervakningsenhet. Hunden och föraren Johan Hagström fick priset under hundmässan i Helsingfors Mässcentrum i dag. Priset delades ut av Finska kennelklubben.

Tullens hundverksamhet

  • Sammanlagt 45 hundar jobbar hos Tullen i Finland.
  • Tullhundar jobbar vid gränsstationer, hamnar och flygplatser i Finland.
  • De används som hjälp i övervakningen av förbud och begränsningar som gäller varor såväl i land-, luft- och sjötransporter.
  • Alla tullhundar bor som familjemedlemmar hos sina förare och deras utbildning baserar sig på lek.
  • Största delen av tullhundarna är labradorer. Utöver labradorhunden passar även en golden retriever, Novascotia retriever, flatcoated retriever och till och med en cockerspaniel. I princip passar alla raser som tullhundar, om egenskaperna hos rasen och de individuella egenskaperna passar för de krävande uppgifter som tullhunden har i olika verksamhetsmiljöer.
  • Tullen har utbildat och använt tullhundar för att söka efter narkotika sedan år 1969. I början av år 2000 kom de första cigaretthundarna till Tullen. Tullhundverksamheten utvidgades år 2013 till sökning efter kontanter och år 2016 till sökning efter vapen och sprängämnen.