Althin kallar drottningens långa klänning med ett kort släp för "en glittrande paljettdröm".

– Jag gillar att hon håller smal silhuett på klänningen och ärmarna tar verkligen plats. Kjolen är smal och hon ser bara WOW ut, när hon kliver in i Konserthuset och kan bära upp den här. Hon får en femma, säger Katarina Althin.

Även prinsessan Madeleine får högsta betyg för sin puderrosa klänning med tätt ihopsatta blommor i kjolen.

– Det är kul med de långa ärmarna, kjolen är fantastisk och den passar henne jättebra.

Lavendel och guld

Kronprinessan Victorias bleka klänning i lavendel och guld beskriver Althin som mer kunglig och prinsesslik med en vid stor kjol.

– Hon bär en ärmlös klänning men eftersom ordensbandet inte får ligga på bar hud har man vikt en kant som blivit en ärm på ena axeln, där ordensbandet vilar. Snyggt. Däremot hade jag gärna sett mer färg på henne, då kommer hennes egna färger i sin rätt. Men modellen är fantastisk och hon får en fyra.

Prinsessan Sofia har en grön mer enkel klänning med hög krage.

– Färgen är fantastisk. Den är stel och lite retro, lite 60-tal. Färgmässigt får den en femma, antingen gillar man den eller inte. Betyget blir en fyra.

Danius snackisklänning

Icke kungligheter då? Statsministerfrun Ulla Löfven bar en blå, enkel klänning där livet är dekorerat. Katarina Althin noterar att hon inte bar något halsband – utan lite större örhängen.

– Roligt och bra. Hon valde smarta hårspännen som glittrade och lät halsen vara ren – snyggt. Hon har nog en stil som många därhemma kan ta efter om man ska gå på en fin fest. Hon får en fyra.

Mest effektfull var akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

– Hon har den stora snackisklänningen. Den är dramatisk och effektfull. Antingen tycker man den är super, eller så gillar man det inte alls och tycker att det är för mycket med halsbandet och frisyren. Hon får mycket pondus, ser nästan skräckinjagande och samtidigt kraftfull ut. Hon ser nästan farlig ut. Den får en femma.