Det skärpta kravet från Strålsäkerhetsmyndigheten innebär också att närområdet skyddas med bevakningshundar dygnet runt.

– Vi förstärker områdesskyddet mot bakgrund av att omvärlden ser annorlunda ut än tidigare, då är det ganska naturligt att man skärper kravbilden, säger Anders Österberg, informationschef på kärnkraftsgruppen OKG i Oskarshamn, och betonar att det inte finns något riktat hot mot kärnkraftverket.

Skyddsvakter arbetar redan vid kärnkraftsverken i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Men från och med den 4 februari i år ska en del av dessa vara beväpnade enligt Strålsäkerhetsmyndighetens skärpta krav.

Bevakning med hundar

  • Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige (SSM) skärper sina krav vid landets tre kärnkraftsanläggningar från och med den 4 februari.
  • Förutom att skyddsvakter ska beväpnas med skjutvapen ska närområdet kontrolleras med hjälp av bevakningshundar under dygnet.
  • Sedan tidigare är alla kärnkraftsverk skyddsobjekt med flygförbudszoner över verken. Nu har det skrivits formellt in i tillståndsvillkoren för anläggningarna.?
  • Källa: SSM


Vakterna som hittills har funnits på området har inte burit vapen, berättar Österberg.

– De har möjlighet att använda batong, men måste i så fall hämta den om det skulle bli aktuellt.

Med tanke på att elproduktionsanläggningar är samhällsviktiga funktioner är det bra att skyddet förstärks, enligt Österberg.

Beväpnade skyddsvakter kommer dygnet runt att röra sig i kärnkraftsverkens yttre bevakningsområde, alltså utanför det inre skalskyddet med en befintlig säkerhetskontroll som känns igen från flygplatser.

– Det är ju genom att stoppa ett intrång så tidigt som möjligt som vi säkrar de vitala utrymmena, säger Österberg.