Om David Chazelles musikalkomedi "La la land" prismässigt dominerade film- och tv-galan på Beverly Hills Hotel i Los Angeles i natt, så vann nog Meryl Streeps tacktal priset för flest hyllningar på nätet. När skådespelerskan tog emot ett hederspris för sin livsgärning inom filmen valde hon att ägna nästan hela sitt tacktal åt svidande kritik mot USA:s tillträdande president Donald Trump.

Utan att någon gång nämna Trumps namn, beskrev Streep bland annat den hjärtesorg hon kände när han i fjol gjorde narr av en funktionshindrad journalist (något Trump förnekar att han gjort). Hon uttryckte sin aversion för hans uppförande och politik, och den filmstjärnetäta publiken satt knäpptyst medan hon konstaterade att "respektlöshet föder respektlöshet", tryckte på vikten av mångfald och uppmanade alla att stå starka inför attacker mot den fria pressen.


Jubel

Men när hon summerade Hollywood med en outtalad känga riktad mot Trump bröt jublet ut på Beverly Hilton Hotel:

– Hollywood är fullt av "outsiders" och utlänningar. Om vi kastar ut dem har vi ingenting att se på förutom (amerikansk) fotboll och MMA. Och det är inte konst, sade hon.

Hennes röst brast när hon avslutade talet med en vink till avlidna skådespelerskan Carrie Fisher:

– Som min vän, den kära prinsessan Leia, en gång sade till mig: "Ta ditt brustna hjärta och gör det till konst".


Hyllningar på nätet

Några timmar efter galans slut trendade hashtaggen #MerylStreep och sociala medier fylldes av länkar till tacktalet. "Processar fortfarande Meryl Streep på Golden Globes. En sanningssägande, modig själ och det är så här man använder empati", löd en av reaktionerna på Twitter och stjärnor som Bette Midler, Julianne Moore och Elizabeth Banks postade alla liknande inlägg. "Vi kommer att behöva många som är lika tydliga och modiga om vi ska kunna slåss mot korruption, dåliga idéer och Donald Trumps lögner", skrev regissören Judd Apatow.

I en intervju i New York Times svarar Trump på Streeps kritik med att kalla henne "Hillary-älskare". Han hade själv inte sett tacktalet men sade att han inte var förvånad över att han fick kritik från "liberala filmmänniskor".