Under Finlands 100-årsjubileumsår kommer Wasa Teater att lyfta fram olika influenser – svenska, ryska och internationella – som format vårt land och gjort oss till dem vi är i dag. Framför allt Sverige har påverkat både samhällsutvecklingen och självbilden i Finland. I Österbotten har utbytet med Sverige varit särskilt påtagligt.

Det här vill Wasa Teater belysa genom att sätta upp musikalen "Ingvar! – en musikalisk möbelsaga" nästa höst. I ensemblen på Wasa Teater ingå av såväl gäster från Sverige och Norge som teaterns egna skådespelare.

Musikalen både hyllar och driver med den svenska självbilden och med Ingvar Kamprads livsverk Ikea. Den svenska jantelagen, folkmusiken, folkdansen, Pippi, Emil, Nobel och röda stugor får sig alla en släng av sleven. Samtidigt säger musikalen mycket om vår samtid och den värld vi lever i. Den är en satirisk betraktelse över ett kapitalistiskt samhälle, där konsumtionsfesten ofta blir ett surrogat för religion och andlighet.

Markus Virta har redan tidigare regisserat en version av Ingvar! i Sundsvall, Sverige. Vid sin sida hade han då scenografen Lotta Nilsson, som även nu jobbar tillsammans med honom på Wasa Teater.

– Föreställningen är genomkomponerad, fartfylld, rolig och kommer ha ett högt tempo med mycket rörelse och dans, säger regissören Markus Virta.

Det är Erik-André Hvidsten som gör huvudrollen som Ingvar Kamprad. Gästande artister är också Anna-Maria Hallgarn, Saara Lehtonen (musiker), Thomas Lundin och Richard Mitts (musiker).

Av teaterns egna skådespelare medverkar Johan Aspelin, Markus Lytts, Tove Qvickström och Maria Udd.

" Ingvar! – en musikalisk möbelsaga" har premiär den 9 september. Biljettförsäljningen inleds den 1 februari.