Kvarkenrederiet NLC Ferry som driver Wasalines färjetrafik äger också en svenskregistrerad snuskiosk i terminalsbyggnaden i Umeå.

Peters snusbod döptes efter rederiets vd Peter Ståhlberg och öppnade år 2014.

– Det kom mycket frågor från resenärer kring varför vi inte säljer snus ombord. Det får vi ju inte. Men vi började då undersöka saken och kom fram till den här lösningen, säger vd Peter Ståhlberg som påpekar att försäljningen är helt laglig.

Ståhlberg fortsätter:

– Kiosken är registrerad i Sverige och där sker regelbundna kommunkontroller. Skatterna på försäljningen går till Sverige och används ju för samhällsverksamhet till skillnad från den taxfreeförsäljning av snus som sker på färjorna längre söderut.

Peter Ståhlberg säger att vinsterna inte är särskilt viktiga för rederiets verksamhet.

– Men om vi på helt laglig väg kan få in en extra slant så tycker vi att det är vår plikt. Det handlar ju om att få trafiken att fungera, säger Ståhlberg.


Det blev en del uppståndelse när Cancerorganisationerna på onsdagen gick ut med kritik mot snusbodens försäljning och då särskilt påståendet om att rederiet inte skulle informera om införselreglerna till Finland; ett kilo snus per person och dag.

Peter Ståhlbergs motbud var att kalla påståendet en lögn eftersom det visst finns en informationsskylt vid försäljningspunkten.

– Skylten sattes upp under hösten, säger Ståhlberg.

Enligt överläkare Eeva Ollila på Cancerorganisationerna fanns det ingen skylt när deras "agenter" gjorde sina kontroller i september. Sannolikt kom den alltså upp snart därefter.

– Det är förstås en bra sak att skylten finns, säger Ollila som ändå inte är nöjd.

– Vi ser en exponentiell ökning av snusbruket i Finland nu och särskilt bland ungdomar. Vasa stad är en av ägarna till verksamheten. Är det faktiskt i Vasas intresse att vara med och bidra till snusandet i Finland, frågar sig Ollila.


VBL och ÖT skickar frågan vidare till Seppo Rapo (Saml), stadsstyrelsens ordförande i Vasa.

– Det låter inte helt etiskt rätt. Det är förstås helt lagligt men det låter inte så smart, säger Rapo.

Han får medhåll av SFP:s Lars-Erik Wägar, andre vice ordförande i stadsstyrelsen.

– Det är ganska oetiskt att vi är med i en butik som säljer hälsoförstörande produkter. Om det ligger till så här borde staden nog dra sig ur, säger Wägar som påpekar att det finns en annan butik alldeles  i närheten som säljer snus.

Dessutom säljs snus på en närliggande bensinmack.

Wägar är i dagsläget lite osäker kring hur snusbodens verksamhet kan styras av ägarna.

– Företaget har stor egen integritet och har ju även fattat beslutet om försäljningen på egen hand. Men vi kan antingen försöka övertyga stadens representant i bolagets styrelse eller så kan vi ta upp frågan på bolagsstämman, säger Lars-Erik Wägar.

– Stadens linje borde absolut vara att vi ska dra oss ur.

NLC Ferry ägs till hälften av Vasa stad, till hälften av Umeå kommun.