Diskussionen om Peters snusbod på färjeterminalen i Holmsund utanför Umeå blev oväntat het. Det konstaterar Mikael Öhlund, vd för Umeå kommunföretag och styrelseordförande för det samägda rederibolaget NLC Ferry.

– Ibland blir man nog lite förvånad. Men kanske det inte finns mer väsentliga frågor att arbeta med i Finland, säger Öhlund.

Debatten kom i gång efter de finska Cancerföreningarnas kritik mot att Vasa stad som delägare i NLC Ferry drar in pengar på snusförsäljningen i terminalen.

Två tongivande politiker i Vasa stadsstyrelse, Seppo Rapo (Saml) och Lars-Erik Wägar (SFP) tycker att snusförsäljningen är oetisk och åtminstone Wägar tycker att Vasa stad inte borde medverka.

Mikael Öhlund har inte särskilt stor förståelse för det.

– Vi har varit lyhörda mot kunderna och det här handlar i första hand om att ge dem service. Men visst ger försäljningen också ett litet ekonomiskt bidrag, säger Öhlund som efterlyser en "mer korrekt dimension i moraldiskussionen":

– Jag är övertygad om att alla är medvetna om snusets hälsoeffekter. Men vi säljer också alkohol ombord, och det är väl inte särskilt nyttigt heller. Personligen anser jag att det är mycket värre att både snus och alkohol tillåts säljas skattefritt på färjorna längre söderut, säger Öhlund och fortsätter:

– Ska detta regleras så bör man börja i rätt ände.