Stadsfullmäktige har beviljat ett anslag på 65 000 euro för förnyande av AV-tekniken i fullmäktiges sessionssal och det är meningen att utrustningen och apparaturen ska förnyas sommaren 2017 när stadsfullmäktige har en längre paus mellan sammanträdena.

Avsikten är att befrämja öppenheten och bättre synliggöra stadsfullmäktiges beslutsfattande. Ämnet är aktuellt inte bara med anledning av den motion som fullmäktige Jacob Storbjörk (SDP), utan också på grund av att två kommunala aktiebolag har inlett sin verksamhet: Jakobstads Hamn Ab och Alerte Ab.

Tidigare har också energiverket sålts till Herrfors, medan en bolagisering inom vården diskuteras. Koncerndirektiven skall vara klara till sommaren när den nya kommunallagen träder i kraft, men klart att insynen minskar radikalt i aktiebolag.

Utgångspunkten är att protokoll och beslutsfattande inte är offentliga enligt aktiebolagslagen. Däremot kan staden via regler i koncerndirektiven se till att får den information man anser sig behöva i egenskap av aktieägare.