Förutom de ekonomiska förluster som piratprodukterna och varumärkesbrotten leder till kan företaget också förlora sitt rykte.

Varumärkesjuristen Paula Silas säger att det bästa sättet att skydda sitt varumärke är att skaffa sig ensamrätt genom att registrera det.

– Om du inte själv skyddar ditt varumärke så är det (rättigheten till varumärket) fritt byte för konkurrenter som kan registrera det, säger hon.

Ensamrätten innebär att ingen annan än varumärkesinnehavaren får utan lov använda märken som kan blandas ihop med varumärket. Ensamrätt får man genom registrering eller genom att inarbeta märket. Men Sailas betonar att man definitivt inte ska lita på en inarbetad rätt.

Var ute i god tid

Varumärket ska i princip registreras skilt i varje land. Till exempel Nokia registrerade sitt märke i nästan alla världens länder. Men man ska inte överdriva.

– Det är dyrt att börja skydda sig i alla länder. Det lönar sig att registrera varumärket i ett marknadsområde där det finns potentiella kunder och därmed också sådana som är beredda att bryta mot märket.

Och registreringen bör göras så tidigt som möjligt, tillägger hon.

Det lönar sig också att skaffa sig varumärkesrätten i länder där det är svårt att bestrida brott mot rätten. Sådana länder är Kina, Korea och Mexiko. Sailas betonar att det är speciellt viktigt att registrera varumärket i Kina.

I Kina har endel finländska företag råkat ut för att de har anklagats för varumärkesbrott när de har salufört sina egna varor. Det beror på att något kinesiskt företag redan har hunnit skaffa sig rättigheten till märket.

– De här företagen kan ha haft fabriker i Kina i många år, men inte sålt produkterna där när landet har varit så outvecklat, säger Sailas.

I Finland registreras varumärken hos Patent- och registerstyrelsen.