Det första beskedet från polisen tidigare på dagen hade varit att misstankarna gällde försök till dråp, och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Den misstänkte mannen är i fyrtioårsåldern och känd av polisen sedan tidigare.

När polisen kom till egnahemshuset i Eckerö på västra Åland vid tretiden på söndagen avfyrade mannen skott med ett kraftigt luftgevär. Enligt polisen rörde det sig totalt om ett trettiotal skott som bland annat träffade polisbilens fönster.

Poliserna kallade på förstärkning. På kvällen kunde mannen gripas utan skottlossning från polisens sida. Ingen skadades vid ingripandet.

Hur själva gripandet gick till - om mannen kom ut ur huset frivilligt eller om polisen gick in - kommenteras inte av polisen.

Man kommenterar inte heller de möjliga motiven till skottlossningen, eller varför polisen först kom till platsen.

Hotfull på Facebook

På Facebook hade mannen tidigare på dagen i hotfulla ordalag skrivit om att något kunde hända om polisen kom till platsen.

Enligt uppgifter till tidningen Nya Åland hade han mått dåligt en längre tid, bland annat på grund av alkohol- och drogmissbruk. Orsaken till polisens utryckning skulle vara att man fått information som tydde på att mannen tänkte skada sig själv.

Efter gripandet fördes mannen till polishuset i Mariehamn där han förhördes på måndagen. Fortsatta förhör planerades till tisdagen.

All personal som deltog i insatsen samlades på söndagskvällen till ett möte i polishuset där man diskuterade händelsen.

Mannen bodde ensam i huset och det fanns inga grannar i den omedelbara närheten. Polisen spärrade av området kring gården när skottlossningen inletts och uppmanade allmänheten att hålla sig borta. Avspärrningarna var kvar på måndagen medan polisens tekniker genomförde undersökningar.