– Jag tävlar i F1 med en bil som möjliggör att jag kan tävla om världsmästerskapet.

Så sade det 19-åriga motorsportlöftet Valtteri Bottas i en intervju för FNB sommaren 2009 på frågan om var han ser sig själv om fem år. Tidtabellen höll inte helt, men i går kom bekräftelsen på att det är Bottas som får den ledigaförarplatsen hos Mercedes sedan Nico Rosberg meddelat att han avslutar karriären.

Williams är ett anrikt F1-stall, men under de senasteåren har Mercedes varit i en klass för sig i F1. Nu får Bottas för första gången på allvar chansen att tävla om deltävlingssegrar. För även om serien genomgår stora förändringar då reglerna för bland annat aerodynamiken ändras, kan man säkert räkna med att Mercedes hör till den absoluta toppen även i år.

– Det här blir min femte säsong i F1. Jag har nått nio pallplaceringar med Williams men ingen seger, så det blir mitt första mål, sade Bottasnär han presenterades som Mercedes nya förare i går.

– Nu är jag en del i ett team av vinnare.

Samtidigt är Mercedes på sitt sätt den tuffaste tänkbara utmaningen i formel 1. Bottas blir stallkamrat med trefaldiga världsmästaren Lewis Hamilton som är en stenhård tävlingsmänniska. Rosberg och Hamilton var bittra rivaler och det hettade till flera gånger mellan stallkamraterna.

Men Bottas ser möjligheter, inte hot.

– Jag tror vi kommer att vara ett strongt par tillsammans med Lewis. Jag respekt-erar verkligen Lewis som förare och som person. Han är väldigt snabb så han kommer att vara en bra referens för mig.

– Jag är säker på att vi kommer att stå varandra nära och pusha varandra framåt. Men det viktigaste är att vi kan jobba tillsammans och som ett team.

I F1 mäts en förare alltid i första hand mot stallkamraten. Förutom att Hamilton har mer rutin och meriter har han också en stark ställning inom stallet, så att rubba honom blir allt annat än lätt.

En som vet hur tungt det kan vara är Heikki Kovalainen som med högt ställda förväntningar blev McLarenförare 2008, men han hamnade helt i skuggan av Hamilton. Den historien vill ingen finländare att ska upprepa sig.

Ända sedan Rosberg meddelade att han sätter punkt har det ryktats om att Bottas är Mercedes första val, men att genomföra stallbytet var enklare sagt än gjort. Bottas avtal med Williams var fortfarande i kraft och stallet ville naturligtvis inte släppa i väg sin talang utan vidare. Veterligen tackade Williams nej till Mercedes första bud.

Enligt medieuppgifter har Mercedes, som också levererar motorer till Williams, gått med på en betydlig motorrabatt som ersättning för Bottas.

Bottas ersätts i sin tur hos Williams av den brasilianska veteranen Felipe Massa som redan hunnit avsluta sin aktiva karriär.

Den tyske F1-föraren Pascal Wehrleins stalladress klarnade också i går. Han kör för Sauber.