Enligt guvernören, Vasip Sahin, är det klarlagt att dådet på nattklubben Reina, som krävde 39 människors liv, utfördes för terrorgruppen Islamiska statens (IS) räkning.

– Han tränades i Afghanistan och kan tala fyra språk. Han är en vältränad terrorist, säger Sahin om den gripne, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han bekräftar att den 34-åring som gripits kommer från Uzbekistan och säger att han olagligt tagit sig in i Turkiet österifrån. Ytterligare fyra personer greps i samband med tillslaget mot mannen, varav en irakisk man och tre kvinnor från Egypten och andra afrikanska länder, enligt guvernören. Totalt har 50 personer gripits under jakten på den misstänkte massmördaren.

Omkring 2.000 poliser har, med stöd av turkisk underrättelsetjänst, varit involverade i polisjakten. Totalt har man slagit till mot över 150 adresser.

34-åringen greps strax efter midnatt lokal tid natten till tisdagen i en lägenhet i stadsdelen Esenyurt i Istanbul. Tidigare medieuppgifter om att mannens fyraårige son var närvarande vid gripandet dementeras av guvernören. I samband med tillslaget beslagtogs 197.000 dollar (184.000 euro), två vapen och magasin, skriver AFP.