Pedersöre. Pedersheim i Bennäs har blivit något av ett centrum för regionens intervallvård med 12 av de 30 intervallplatser som för närvarande finns inom effektiverat serviceboende i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby. I samband med renoveringen är det tänkt att intervallplatserna vid Pedersheim kan utökas med ytterligare fem, samtidigt som antalet långvårdsplatser minskas i motsvarande grad.

Däremot minskas sannolikt antalet intervallplatser under själva renoveringstiden, vilket gör det extra viktigt att utbudet av intervallvård servicesedel med kan utökas. År 2016 beviljades sammanlagt 13 klienter servicesedel för det här ändamålet.

På Björkbacka kan platserna inom effektiverat serviceboende stegvis ändras, så att åtminstone fem blir intervallplatser. Det kommande byggandet av avdelning 3 gör det möjligt att ändra sammanlagt cirka 10 platser inom effektiverat serviceboende till intervallplatser.

Den blir färdig år 2018–19. Vid behov kan hela avdelningen användas för intervallvård, när den har blivit färdig. En möjlighet är att planera så att de två intervallplatserna på Esselunden och Purmohemmet koncentreras till Pedersheim.

Purmohemmet är en utmaning då intervallklienterna delar rum, vilket sätter gränser för vem man kan ta emot samtidigt. Klienterna är inte alltid villiga att fara till Purmohemmet för de upplever att det är för avsides.

Klienterna inom intervallvården delar rum också på Hagalund och Nykarleby Sjukhem, vilket rent praktiskt och socialt kan vara en utmaning om patienterna till exempel ur olika språkgrupper.

Allt större behov av intervallvård

  • Antalet klienter som får stöd för närståendevård var år 2015 cirka 200 och har stigit ytterligare 2016. Man har rätt till tre lagstadgade lediga dagar per månad.
  • Av dem som får stöd för närståendevård använder cirka en tredjedel intervallvård.
  • Intervallplatserna används också för klienter som inte har stöd för närståendevård, men som en anhörig sköter hemma.
  • I Jakobstad används regelbunden intervallvård av 28 klienter och i Pedersöre 11, som sköts av en anhörig hemma.