– Hon tränar väldigt lite och försiktigt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Svensk Friidrotts styrelse beslutade att åter göra den dopningsfriade Abeba Aregawi tillgänglig för landslagsuppdrag.

Vägen tillbaka till landslagsform verkar dock vara lång för Aregawi.

– Hon mår fortfarande inte speciellt bra, det är min uppfattning, säger Karin Torneklint.

– När vi träffades senast tränade hon runt tre gånger i veckan, mer orkade hon inte. Då är man väldigt långt från en elitsatsning. De flesta tränar sex dagar i veckan och dubbla pass.

Svårbedömt

Abeba Aregawi tog VM-guld på 1 500 meter 2013, men har inte tävlat på nästan ett och ett halvt år. Hemma i Etiopien tränar hon nu lätt och helt på egen hand.

– Hon har ingen tränare och känner inte att hon vill ha det. Just nu är hon för långt ifrån att bedriva riktig träning, säger Karin Torneklint.

Hur uppfattar du Aregawis vilja att komma tillbaka till toppen?

– Jag tror absolut att hon vill tillbaka. Men jag vet inte riktigt om hon har kraft att göra det så snart, så det är svårbedömt om och när hon kommer tillbaka.

Det är med andra ord högst osäkert om Abeba Aregawi kan vara ett namn för den svenska truppen till VM i London i augusti. Karin Torneklint känner i alla fall att det är skönt att kunna sätta punkt för Aregawi-följetongen, som tog sin början när löparen i början av förra året lämnat ett dopningsprov med spår av meldonium, som nyligen hade satts upp på dopningslistan.

Oklarheter kring regelverket gjorde att Aregawi senare friades. Hon var fri att tävla från den 14 juli, men har sedan den 17 juli varit avstängd för landslagsuppdrag och hon stoppades från deltagande i Rio-OS.

– Det har varit en otroligt stökig, jobbig och svårhanterlig tid på alla sätt, säger Torneklint.

Litar du på Aregawi till hundra procent nu?

– Ja, det känns verkligen att hon har fått en hård läxa. Jag tror inte att hon vill utsätta sig för det här igen, hon har mått alldeles för dåligt av det här.

Aregawi ska framöver alltid stämma av med förbundsläkaren Sverker Nilsson om hon måste ta någon medicin.

"Hon har nu uppfyllt de krav vi ställde på henne i somras då förbundsstyrelsen stängde av henne från landslaget. Bland annat har hon genomgått vår antidopningsutbildning och det test vi kräver", säger friidrottsförbundets ordförande Björn O Nilsson i ett pressmeddelande.

Förre höjdhoppsstjärnan Stefan Holm menar att det var ett väntat beslut av förbundsstyrelsen att öppna dörren för Aregawi igen.

– Hon fälldes aldrig för något dopningsbrott i grund och botten eftersom det töades ut genom Wadas regelverk. Och har hon uppfyllt de andra kraven som ställdes på henne så är det inte mer än rätt att hon får tävla, säger han.

Aregawi-fallet

  • ?29 februari 2016 blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregewi testades utom tävlan i Etiopien i mitten av januari och provet innehöll spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium blev dopningsklassat 1 januari 2016, men fanns på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.
  • Under vintern och våren 2016 åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.
  • Abeba Aregawi riskerade fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté (SOK) drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.
  • 9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi att "jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera."
  • 14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs.
  • Söndagen den 17 juli meddelar Svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi inte tas ut i OS-truppen.
  • 17 januari beslutar förbundsstyrelsen att Aregawi får tävla för Sverige igen.