Den 63-årige förre EU-kommissionären Tajani har på sistone varit en av EU-parlamentets vice talmän och har förts fram av parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP.

– Jag tror på Europa, men vi behöver förändring. Vi behöver ett starkt parlament och en bra talman som talar för alla. Och vi behöver en talman – inte en premiärminister, sade Tajani i sitt anförande i kammaren inför dagens första valomgång.

Italiensk tvekamp

Till sist stod det – som väntat – mellan Tajani och socialdemokratiske landsmannen Gianni Pittella i en avgörande utslagskamp, sedan ingen av de totalt sex kandidaterna fått tillräcklig majoritet i de första tre omröstningarna.

Inför slutomröstningen säkrades Tajanis seger då han fick stöd från EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR.

"Efter en rad tydliga politiska åtaganden från Antonio Tajani kommer ECR-gruppen att stödja hans kandidatur", skrev ECR på Twitter.

Med 351 röster valdes sedan Tajani till talman, enligt Ritzau.

Ny koalition

Även liberala partigruppen Alde ställde sig bakom den konservative italienaren efter löften om att med hans partigrupp bilda en "pro-europeisk koalition".

"Med Trump, med Putin, med många andra utmaningar som Europa står inför är det nödvändigt att vi samarbetar för att reformera vår union", skrev Verhofstadt i ett pressmeddelande tillsammans med EPP:s gruppledare Manfred Weber.

"Motbjudande"

Tajani är dock långt ifrån okontroversiell. Han tillhör Forza Italia, det parti som en gång grundades av Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi, och var en gång i tiden även Berlusconis regeringstalesperson.

Han har även ifrågasatts för sin insats som industrikommissionär i EU – inte minst kring vad han egentligen visste om det testfusk av bilutsläpp som framför allt Volkswagen avslöjats med i efterhand.

Från flera håll rynkades det på näsan åt uppgörelsen mellan konservativa och liberaler.

"Med tanke på vad allt Tajani står för är det en motbjudande koalition. Tajani har bland annat hävdat att barn till homosexuella får psykiska problem", skrev till exempel svenska Miljöpartiets fyra ledamöter i ett gemensamt uttalande.