Kampen för centralsjukhuset är inte över. Det tycker Kim Berg, huvudförtroendeman. På ett möte på onsdagen med österbottniska beslutsfattare och aktörer som kämpat för VCS beslöt man sig för att öppna ett medborgarinitiativ för att sjukhuset ska få omfattande jour.

– Det var egentligen den enda vägen vi kunde gå. Vi har alltid sagt att om inte de andra sätten att påverka biter kommer vi göra det här. Nu är det dags, säger Berg.

På mötet deltog bland andra Göran Honga och Auvo Rauhala. Alla deltagare var rörande överens om planen.

Texten till medborgarinitiativet skrivs av sjukhusets jurist i samarbete med Hans Frantz (SFP). På torsdagen lämnar Berg in handlingarna till Justitieministeriet. Därefter tar behandlingen ungefär en vecka och så börjar namninsamlingen.

– Vi uppmanar alla som bara har möjlighet att skriva på listorna elektroniskt. Vi kommer självfallet ha papperslistor också, men ju fler elektroniska underskrifter vi får desto snabbare går behandlingen. I värsta fall är nämligen allting färdigt behandlat i riksdagen innan vi fått alla namn som behövs, säger Berg.

Ni behöver 50 000 namn. Tror du det kommer gå vägen?

– Det tror jag. Många har efterlyst detta så jag ser det som synnerligen realistiskt att vårt initiativ tas upp till behandling.

Efter att initiativet öppnats har man ett halvår på sig att samla ihop tillräckligt antal namnunderskrifter.