Han varnar för att Ryssland kan komma att försöka påverka kommande europeiska val.

– Det är samma nationalistiska tankar nu som stängde in länder innan andra världskriget. Att stänga grinden och bygga murar ger en falsk trygghet. Under president Putin har dessa rädslor förstärkts, säger Biden i schweiziska Davos, i sitt sista framträdande som amerikansk vicepresident.

Ryssland kommer att fortsätta försöka störa den demokratiska processen i kommande val i EU-länder, enligt Biden.

Vill ha samarbete

Biden förespråkar samarbete framför konflikt.

– Världen står inför en stor osäkerhet. Men jag syftar jag inte på maktskiftet i mitt hemland. Det handlar lika mycket om banden som knyts mellan världens länder.

Onsdagen är andra dagen under Davosmötet, som avslutas samtidigt som Donald Trump håller sitt installationstal i Washington på fredag.

Togs på sängen

Under tisdagen togs mötesdeltagarna på sängen av Kinas president Xi Jinpings brandtal till försvar av globalisering och frihandel.

Men samtidigt gjorde Storbritanniens premiärminister Theresa May inför sitt framträdande i Davos på torsdag klart att hon siktar på en så kallad hård brexit, där britterna klipper banden till EU:s inre marknad och EU-domstolen och själva tar kontroll över frågor som frihandel och migrationsregler – kort sagt, lämnar EU helt och hållet.

Donald Trumps formella tillträde som USA:s president på fredag dominerar diskussionerna på mötet vid sidan av brexit och det stundande franska presidentvalet. Många möten utmynnar i varningar för handelskrig mellan Kina och USA eller uppmaningar att göra något åt de ökade klyftor i samhället som antas ligga bakom vågen av missnöje bland många västerländska väljare.