Den antiamerikanska retoriken har ökat på senare tid, vilket gjort relationerna mellan länderna sämre, konstaterade Obama när han höll sin sista presskonferens som president i Washington.

Han påpekade att sanktionerna mot Ryssland infördes efter annekteringen av Krim.

– Och Ryssland fortsätter att ockupera ukrainsk mark och lägga sig i Ukrainas angelägenheter.


"Tvåstatslösning enda möjliga"

Bara en tvåstatslösning kan lösa konflikten mellan palestinier och israeler, betonade han. Att USA inte lade in sitt veto mot en FN-resolution om bosättningarna var "en väckarklocka", sade Obama.

– Men Trump har uppenbarligen en annan syn än jag, sade presidenten med hänvisning till sin efterträdare.

Obama försvarade också beslutet att undanröja regeln som automatiskt givit kubaner uppehållstillstånd så snart de satt sin fot på amerikansk mark:

– Det var en kvarleva från det gamla tänkandet och var inte förnuftigt längre.


Värnar kärnvärden

Nu när han nu lämnar Vita huset kommer Obama att ta det lugnt och tänka efter, umgås med familjen och kanske skriva. Han gjorde klart att han inte har några planer på att kandidera till något ämbete i framtiden, men att han inte tänker stå tyst och titta på om "kärnvärden" kränks.

Som exempel räknade han upp diskriminering, hinder för människor att utöva sin rösträtt, medvetna försök att tysta kritiker och medier och ansträngningar att "fånga in och skicka i väg barn som har vuxit upp här".

Obama tackade också medierna:

– Låt oss vara ärliga. Vi blir bättre av att ha er i byggnaden, sade han, möjligen med en blinkning till efterträdarens övergångsteam som hotat att flytta presskonferenserna från Vita huset.